/ regioninvest.by

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звільнив неплатоспроможні банки від сплати спеціального збору для покриття свого дефіциту.

Про це йдеться в рішенні фонду №39, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 18 червня, текст якого має в своєму розпорядженні УНІАН.

Нагадаємо, що Фонд гарантування має право ухвалити рішення про встановлення спеціального збору, якщо його поточні доходи не достатні для виконання зобов'язань з виплати вкладів або обслуговування отриманих кредитів.

Відео дня

«Учасник фонду, визнаний на дату введення спеціального збору неплатоспроможним банком, звільняється від сплати спеціального збору», - йдеться в рішенні.

Читайте такожФонд гарантування не збирається знижувати розмір відшкодування за вкладами

Також цим рішенням фонд встановив чіткі критерії для введення спеціального збору. Зокрема, Фонд гарантування вважає обсяг своїх поточних доходів не достатнім, якщо обсяг його коштів нижче 2,5% суми гарантованих виплат вкладникам з урахуванням зборів із банків протягом наступного кварталу, або якщо існує ризик зниження обсягів коштів фонду до цієї позначки в майбутніх періодах.

Як повідомляв УНІАН, із початку року Фонд гарантування вводив тимчасову адміністрацію в 11 банків, зокрема 2 великих банка - «Брокбізнесбанк» і «Форум», а також «Старокиївський банк», «Меркурій», «Автокразбанк», «Західінкомбанк», «Південкомбанк», «Промекономбанк», «Інтербанк», «Реал Банк», банк «Даніель». Зараз у банках «Брокбізнесбанк», «Меркурій», «Форум», «Реал Банк» і банк «Даніель» проводиться процедура ліквідації.

Обсяг фінансових ресурсів Фонду гарантування на 1 червня становив 6,818 млрд грн, що на 8,38%, або на 624 млн грн, менше показника на 1 травня 2014 року.

У червні Фонд гарантування повідомив, що отримає кредит у Національного банку України на 4,2 млрд грн для покриття тимчасового дефіциту коштів на виплату відшкодування вкладникам банків-учасників фонду.

На початку липня Кабінет міністрів України доручив Міністерству економічного розвитку та торгівлі і Міністерству фінансів підготувати до реалізації спільний зі Світовим банком проект із залучення кредиту обсягом 500 млн дол. на зміцнення банківського сектора країни, частина коштів із якого будуть направлені Фонду гарантування.