Ілюстрація REUTERS

На тлі невдач Intel компанія AMD відзначилася черговим досягненням - напередодні курс акцій компанії оновив історичний максимум, в результаті чого акції AMD вперше за 15 років стали дорожче цінних паперів Intel.

Читайте такожВперше в історії акції "Amazon" коштують дорожче $3 тисяч

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"За останні роки AMD домоглася чималих успіхів як на ринку x86-процесорів, так і в галузі графічних процесорів, що і наочно відбивається у вартості її цінних паперів. На відкритті торгової сесії на біржі NASDAQ 24 липня курс акцій AMD становив 64,18 долара за штуку проти 52,15 долара за один цінний папір Intel. Востаннє подібне - щоб акції AMD коштували дорожче, ніж Intel - траплялося у 2006 році. До речі, за сьогоднішню торговельну сесію (вона ще не закрилася) курс AMD зріс ще на 12,29% - до 66,89 долара. Водночас акції Intel на тлі оголошення про затримку 7-нм техпроцесу обвалилися на 14,12% - до 51,87 долара", - йдеться в повідомленні.

Акції AMD різко подорожчали після недавнього анонсу 7-нм настільних APU Renoir. Ринкова капіталізація AMD на момент написання новини становить 77,35 мільярда доларів і за цим показником компанія посідає восьме місце в списку найбільших напівпровідникових компаній. AMD слідує після NVIDIA, Broadcom, Texas Instruments і Qualcomm. ТОП-3 - Intel (219,65 мільярда доларів), Samsung (300,86 мільярда доларів) і TSMC (339,61 мільярда доларів). Нагадаємо, TSMC вибилася в лідери буквально на днях.

Обійти Intel за капіталізацією, обсягами виручки та прибутку компанії AMD зможе ще не скоро. Але, враховуючи поточну ситуацію, не потрібно бути генієм аналізу, щоб спрогнозувати подальше поліпшення фінансового положення і зростання курсу акцій AMD - попереду, якщо говорити про споживчі продукти, нові та дуже перспективні настільні процесори 7-нм CPU Ryzen 4000 (Vermeer) на архітектурі Zen 3 (вийдуть до кінця цього року), а також нове покоління ігрових відеокарт Radeon (Navi 2X) з архітектурою RDNA 2-го покоління на чолі з флагманським Big Navi, який повинен ознаменувати повернення "червоних" в топовий сегмент. До того ж не варто забувати, що AMD виступає постачальником SoC для nextgen-консолей PlayStation 5 і Xbox Series X.

З дня на день AMD опублікує звіт за другий квартал 2020 року і можна буде оцінити фінансові успіхи компанії.