Банкір розповіла, з чим пов’язано нинішнє падіння гривні в Україні / фото ua.depositphotos.com

Зростання курсу долара від початку серпня пов’язане одразу із кількома чинниками.

Про це розповіла директор департаменту казначейських операцій "Юнекс Банку" Анна Золотько, йдеться у матеріалі УНІАН.

"Початок тренду був закладений зниженням облікової ставки, яке збіглося із періодом виплат зарплат українцям. Очікування учасників ринку та додаткова гривнева ліквідність (залишки на рахунках банків, - УНІАН) дещо підвищили попит на валюту з боку населення та дали можливість продавцям іноземної валюти включитися в гру на підвищення", - сказала Золотько.

Відео дня

За її словами, тренд до зростання курсу долара підтримало також збільшення тривожності у суспільстві через наближення осені та очікування повторення енергетичної кризи. Ці тенденції створюють додатковий попит на валюту з боку приватних імпортерів, що вже зараз починають активувати закупівлю специфічних енергетичних товарів (генераторів, павербанків), реагуючи на зростаючий попит.

"Також цього тижня додатково була зафіксована неочікувано гостра реакція у суспільстві на слова представників регулятора щодо повернення до плаваючого курсу. Хоча в інтерв’ю, навпаки, говорилося про відсутність планів скасовувати режим фіксованого курсу у найближчій перспективі", - додала експертка.

Відтак, минулої середи вартість американського долара на готівковому ринку сягнула позначки 38 гривень. Це зростання, щоправда, носило виражені ознаки панічного попиту та спровокованої ним спекулятивної атаки, що підтверджується фактом, що вже у четвер вранці курс продажу валюти скоригувався в діапазоні 37,75-37,9 гривень за долар.

В Україні ріст долара пов'язують зі зривом зернової угоди з РФ

Як повідомляв УНІАН, за словами керівника економічних програм аналітичного центру "Українські студії стратегічних досліджень" Олександра Чупака, зростання курсу долара відбувається головним чином через зрив Росією "зернової угоди". Через це Україна втратила певну частину своєї валютної виручки, адже експорт Чорним морем приносив країні близько 1 млрд доларів щомісячно.

Вас також можуть зацікавити новини: