Ілюстрація REUTERS

Верховний суд України задовольнив касаційну скаргу Національного банку України, скасувавши рішення судів попередніх інстанцій про неправомірність визнання банку "Новий" неплатоспроможним, повідомили в прес-службі Нацбанку.

Читайте такожНацбанк знизить купівлю валюти на ринку до $20 мільйонів на день

"Верховний суд 15 квітня частково задовольнив касаційну скаргу Національного банку на рішення судів першої та апеляційної інстанцій у справі № 826/779/18. У цій справі суди попередніх інстанцій скасували рішення Національного банку про віднесення банку "Новий" до категорії неплатоспроможних", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відзначається, що ця касаційна скарга НБУ була частково задоволена в частині скасування рішення судів попередніх інстанцій, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

У НБУ нагадали, що регулятор визнав банк "Новий" неплатоспроможним 13 липня 2017 року на підставі зменшення розміру регулятивного капіталу банку нижче однієї третини від мінімального рівня.

Акціонер банку - держпідприємство "Конструкторське бюро "Південне" ім. М.К.Янгеля" в січні 2018 року звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до НБУ, в якому зазначалося, що центробанк протиправно відмовив в узгодженні плану припинення діяльності банку "Новий" і ухвалив рішення про віднесення його до категорії неплатоспроможних.

Суди першої та апеляційної інстанцій ухвалили рішення на користь позивача, а НБУ, не погодившись з цим, звернувся до Верховного суду з касаційною скаргою, зазначивши, зокрема, що суди попередніх інстанцій не дали правової оцінки того, що акціонер порушив своє зобов'язання щодо докапіталізації банку "Новий" до встановленого законодавством рівня, що призвело до настання неплатоспроможності банку.

Як повідомляв УНІАН, на даний час Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжує ліквідацію близько 60 банків в Україні, які визнані неплатоспроможними з 2014 по 2018 рік.

Станом на 1 січня 2020 року в реєстрі учасників фонду налічувалося 74 банки.

Довідка УНІАН. Банк «Новий» працював на ринку України з 1992 року. За даними НБУ, банк "Новий" на 1 квітня 2017 року за розміром активів (770,59 млн грн) посідав 58-е місце з 90 працювали на той момент в Україні банків.