Тепер колишні власники не можуть відновити діяльність банку, що лопнув / фото УНІАН

Верховний суд України прийняв рішення, що виключає можливість припинення ліквідації банку за позовом його колишніх власників, але дозволяє їм вимагати відшкодування збитків від незаконних дій регулятора.

Читайте такожВ Україні з'єднання явився механізм повернення великих вкладів у збанкрутілих банках

Як повідомляється на сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, суд ухвалив відповідне рішення за підсумками розгляду справи за позовом колишніх власників "Укрінбанку".

Відео дня

У фонді нагадали, що після визнання банку неплатоспроможним його колишні власники намагалися оскаржити рішення Національного банку України та Фонду гарантування, при цьому перереєстрували банк як компанію "Укрінком" та проголосили її правонаступником фінустанови.

У результаті банк з усіма активами був виведений з-під контролю фонду, а розрахунки з кредиторами були зупинені. До того часу фонд вже виплатив вкладникам банку 1,8 мільярда гривень відшкодування за вкладами.

Зазначається, що постанова Верховного суду вирішує кілька ключових питань, які надалі мають враховуватися іншими судами при розгляді аналогічних справ.

Зокрема, припинення банківської діяльності можливо тільки в установленому законодавством порядку, а будь-які зміни до статуту банку можливі лише після їх узгодження з НБУ.

При цьому, скасування судом рішення про введення в банк тимчасової адміністрації або його ліквідації не означає автоматичне припинення управління банку фондом.

Крім того, суд не може скасувати рішення про виведення банку з ринку на підставі недотримання процедури, взявши на себе функції НБУ та Фонду гарантування.

Якщо власники банку вважають, що дії НБУ незаконними, вони можуть захищати свої права, вимагаючи відшкодування збитків.

Згідно з рішенням суду, угоди колишніх керівників банку після початку процедури виведення банку з ринку є нікчемними, і нова структура не може бути правонаступником ліквідованого банку.

"Фонд гарантування вкладів вітає рішення Великої палати Верховного суду, яке зупиняє правовий хаос в питанні оскарження рішень щодо неплатоспроможності банків і визначає порядок дій інших судів загальної юрисдикції при розгляді аналогічних питань", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, у ході очищення банківської системи України за 2014-2017 роки Національний банк прийняв рішення про виведення з ринку відносно 96 банків.

В результаті Фонд гарантування вкладів отримав в управління активи банків в обсязі близько 500 мільярдів гривень за балансовою вартістю, однак їх реальна вартість виявилася в рази нижче по причині низької якості активів.

На даний час фонд продовжує ліквідацію 61 банку в Україні, а також судові спори з оскарження рішень про виведення з ринку щодо 19 банків.