Ілюстрація REUTERS

Через стрімке зростання нелегального ринку тютюнової продукції бюджет України у 2021 році недоотримає, за оцінками фахівців, близько 14 млрд гривень. Для порівняння: річний бюджет Дніпра дорівнює 14,3 млрд. гривень. За п'ять років з 2017 року нелегальний тютюновий ринок зріс із 2,3% до 18,1%. Головна причина цього — різке зростання тютюнових акцизів.

Як повідомляє РБК-Україна, такі цифри були названі під час спільної прес-конференції керівників чотирьох працюючих в Україні світових виробників тютюнової продукції — JTI, "Філіп Морріс", "Бритіш Американ Тобакко" та "Імперіал Тобакко"

.

Відео дня

"Частка нелегального ринку досягла історичного максимуму і продовжує зростати. За даними Kantar, збитки державного бюджету України сягнуть 14 мільярдів гривень", - зазначає директор "BAT Україна" Кахабер Бенідзе.

Якщо на початку 2020 року контрабанда та контрафакт становили 5,8% тютюнового ринку, то лише через рік, у лютому 2021-го, їхня частка зросла до 12,8%. А станом на листопад, за словами Пола Холловєя, генерального директора JTI Україна, досягла 18,1%.

"За 12 місяців зростання нелегального ринку склало 300%", - констатував Холловей.

"Ми не бачимо суттєвого зростання надходжень від акцизного податку. В інтернеті ж можна придбати алкоголь і тютюн без акцизних марок. У центрі Києва можна купити пачку цигарок за 20 грн, тоді як ми маємо мінімальне податкове зобов'язання — 29 грн", — каже голова комітету ВР з фінансів, податкової та митної політики Вадим Гетманцев.

Недостатні податкові надходження викликані скороченням виробництва у легальних виробників, яке відзначають у всіх чотирьох компаніях, що входять до топ-10 найбільших платників податків країни.

Зокрема, за словами генерального директора "Філіп Морріс Україна" Костаса Салвараса, виробничі потужності компанії зайняті лише на 60%.

Тютюнові акцизи в Україні, які становлять до 70% ціни пачки цигарок, з 2017 року, за словами директора "Імперіал Тобакко" в Україні Растислава Чернака, зросли на 244%. А з кожним підвищенням ціни зростає попит на дешевшу нелегальну продукцію.

З проблемою зростання нелегального ринку вслід за збільшенням акцизів вже стикалися країни ЄС. Чемпіоном виявилася Литва. де частка нелегалів сягнула 50%. Довелося не просто зупинити зростання акцизів, а запровадити мораторій на їхнє підвищення. В Україні ж легальні виробники тютюну пропонують сповільнити темпи зростання акцизів із 20% на рік до 10%, а для ТВЕНів ввести мораторій на підвищення акцизів на три роки.