У Мінфіні розповіли, скільки Україна виплатить за ВВП-варрантами / REUTERS

Міністерство фінансів у 2021 році має заплатити за ВВП-варантами 40 мільйонів доларів внаслідок зростання ВВП у 2019 році, і для зменшення виплат з держбюджету Мінфін прийняв рішення про частковий викуп варантів у серпні.

Читайте такожМінекономіки погіршило прогноз падіння ВВП України цього року

Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ході засідання парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Відео дня

За словами міністра, відповідно до змін до Закону про держбюджет Мінфіну було надано право здійснювати операції з державними деривативами, включаючи їх обмін, викуп, випуск і продаж.

"Доцільність здійснення угоди з державними деривативами була обґрунтована тим, що всі критерії для виплат були досягнуті за результатами 2019 року і, як наслідок зростання ВВП у 2019 році, вже у 2021 році Міністерство фінансів має заплатити за ВВП-варантами 40 мільйонів доларів", - сказав Марченко.

Він зазначив, що, згідно з останнім оновленим прогнозом Мінекономіки, очікуваний прогноз зростання ВВП у 2021 році становитиме 4,6% ВВП. У разі здійснення цього прогнозу виплати за державними варантами у 2023 році становитимуть вже близько 600 мільйонів доларів.

Виплати за держборгом до 2040 року

Потенційні виплати за державними деривативами до 2040 року при помірному зростанні ВВП, за словами Марченка, можуть становити понад 22 мільярди доларів.

"У зв'язку з цим було прийнято урядове рішення під грифом "таємно", яким були визначені умови здійснення угоди. Гриф "таємно" був привласнений для забезпечення економічних інтересів держави при здійсненні операції з державними деривативами, щоб уникнути спекуляцій гравцями ринку і збільшення ціни на них без об'єктивних причин. Після закінчення операції ми зняли гриф "таємно" і, як результат оприлюднення цієї інформації, ціни на ВВП-варранти підскочили на 8%", - зазначив міністр.

Що цьому передувало

  • Наприкінці липня Ірландська фондова біржа повідомила, що Україна шляхом нового випуску євробондів на 2 мільярди доларів викупить єврооблігації з погашенням у 2021 і 2022 роках на загальну суму 846,15 мільйона доларів.
  • Міністерство фінансів України 1 вересня погасило другу серію облігацій зовнішньої державної позики, випущених в ході реструктуризації у 2015 році.