Українська культурна сфера зазнала величезних збитків / Фото УНІАН

Доходи усіх сфер культурної індустрії через епідемію коронавірусу впадуть більше ніж на 50%, заявив міністр культури Олександр Ткаченко.

Читайте такожМайже половина українців очікують погіршення економічного становища країни - опитування

Таку заяву очільник Мінкульту зробив в інтерв’ю «Ліга.Бізнес».

Відео дня

«І це не просто терміни чи відсотки, це робочі місця, люди та їхні сім’ї. І в цій кризі не допомогти тільки законом 3377 про підтримку туризму та креативній сфері, який має бути підписаний президентом, чи законом про зниження ПДВ до 7% для культурної індустрії. Очевидно, що потрібні кошти та дотації прямої підтримки сфери», - зазначив Ткаченко.

За його словами, Мінкульт надав пропозиції щодо фінансової допомоги галузі, наразі їх обговорюють в уряді. Мова йде про приблизно 2 мільярди гривень. При цьому гроші мають бути розподілені не стільки на проекти, а й на пряму фінансову підтримку шляхом залучення грантів.

«Є програми, які написані безпосередньо Інститутом книги чи Держкіно. Вони подавали пропозиції, скільки грошей кому потрібно. Але, скоріше за все, ми ще не один рік будемо розгрібати наслідки коронавірусу у культурній індустрії. Тому ми говоримо не лише про прямі дотації, а й залучення грантів від західних партнерів та розвиток державно-приватного партнерства. Це нормальний європейський досвід, аби культура мала змогу розвиватись», - підсумував Ткаченко.

Нагадаємо, київські комунальні театри у липні розпочинають новий сезон. У деяких театрах скасують антракти, щоб мінімізувати спілкування і скупчення людей.