Курс підвищиться до 40-50 гривень вже до наступної весни, якщо військова криза триватиме / Facebook.com/ГУ-СБУ-у-м-Києві-та-Київській-області

Курс гривні до долара в обмінниках вже до кінця року може сягнуть позначок до 50 гривень за долар.

Про це в коментарі ТСН.ua заявив економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Олексій Геращенко.

Серед причин такого стрімкого зростання американської валюти він назвав величезний дефіцит бюджету. 

Відео дня

Зараз український бюджет покривається західною допомогою, частково- емісією гривні через викуп Нацбанком військових облігацій Мінфіну.

"Тобто, тим самим він (НБУ - ред.) фактично друкує нову гривню. Відповідно, якщо ці обсяги будуть в розмірі 70-80-100 млрд грн на місяць, це просто буде нова гривня, яка буде надходити до системи. Відповідно коридор курсу 40-50 він є цілком реальним до кінця року. Якщо ця монетарна політика буде більш стриманою, тобто темпи цієї емісії будуть 20-30, нехай 50 млрд грн на місяць, такого падіння можна буде уникнути", - зазначив він.

Однак, на думку директора Українського інституту політики Руслана Бортніка, курс підвищиться до 40-50 гривень вже до наступної весни, якщо військова криза триватиме.

Оскільки фінансової зовнішньої допомоги нам недостатньо, Україна постійно вимушена друкувати національну валюту, пояснив Бортнік.

За умови сприятливої ситуації курс може навіть зміцнитися чи повернутися до попередніх показників, додав він.

"Також залежить і від рівня фінансової допомоги з боку західних партнерів. Якщо він (рівень) буде відповідати нашим потребам – це від 6 до 9 млрд доларів щомісячно, то курс буде стабільний. Якщо він буде нижчий, ми будемо змушені імітувати гривню і курс буде просідати далі, гривня буде девальвувати, це буде тягнути за собою і інфляцію", - сказав Бортнік.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк України з 9 ранку 21 липня підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол. Тепер один долар в країні за офіційним курсом коштує дорожче 36 гривень.

Таке рішення обумовлене тим, що для золотовалютних резервів України дуже дорого коштувало стримування офіційного курсу на рівні 29,25.

Пізніше у Національному банку розповіли, як зміна офіційного обмінного курсу вплине на інфляцію та ціни на пальне.

Вас також можуть зацікавити новини: