Ілюстрація / REUTERS

У своєму новому блозі на порталі Економічна правда доцент Державного податкового університету, кандидат юридичних наук Андрій Гмирін звертається до теми залучення іноземних інвестицій в економіку України. Цього разу приводом для його експертного аналізу стали суперечливі оцінки ситуації з боку двох державних діячів – Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і голови Ради НБУ Богдана Данилишина.

Автор блогу пише, що 6 листопада очільник Кабміну повідомив зі своєї сторінки у Фейсбук про рекордний за останні роки обсяг залучення Прямих іноземних інвестицій (ППІ) протягом 9 місяців поточного року. А вже 9 листопада голова Ради НБУ назвав рівень іноземного інвестування в українську економіку низьким. Як показує аналіз платіжного балансу України за 9 місяців 2021 року, обидва спікери використали одні й ті самі статистичні дані.

Спочатку Андрій Гмирін наводить кілька цитат з допису Богдана Данилишина. На думку дописувача, "надходження іноземних інвестицій в Україну залишаються низькими у 2021 році і не відіграють суттєвої ролі ні у стимулюванні економічної активності, ні у пропозиції іноземної валюти на ринку". Голова Ради НБУ зазначає, що "без урахування реінвестованих доходів, отриманих нерезидентами в Україні, у розмірі $5,2 млрд., інвестиції прямих інвесторів у підприємства прямого інвестування в Україні становили лише $744 млн". І далі: "відповідні прямі інвестиції в акціонерний капітал (без урахування реінвестованих доходів) лише незначно перевищили обсяги виплат прямим іноземним інвесторам через боргові інструменти ($0,5 млрд. за 9 місяців 2021 року) та, не враховуючи кризового 2020 року (+ $474 млн. за 9 міс.), були найнижчими з 2014 року". За словами Богдана Данилишина, протягом 9 місяців 2021 року іноземці вивели з України в якості виплат доходів від ПІІ майже $11 млрд.

Відео дня

По суті, говорить Андрій Гмирін, у дописі голови Ради Нацбанку йдеться про відтік коштів з Україні, хоча насправді більша їх частина ($5,2 млрд – дивіденди та відрахування з доходів, $0,6 млрд – проценти) пов’язана з інвестиціями минулих періодів. Нині інвестор лише повертає частину своїх грошей, заплативши в Україні всі податки.

Іншу позицію займає Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. У своєму дописі він констатує: "За ІІІ квартали 2021 маємо рекордний рівень прямих іноземних інвестицій за останні роки – сальдо ПІІ склало $4,8 млрд. Для порівняння, за весь 2017 рік було $3,7 млрд, а за весь 2018 – $4,5 млрд. Значна частина інвестицій, яка зараз надходить – це реінвестиції".

"Але чи насправді динаміка така позитивна, як про це звітує голова уряду?" – запитує Андрій Гмирін. Спираючись на статистичні дані, науковець пише, що в 2020 році Україна мала негативний баланс приходу й відтоку іноземних інвестицій на рівні $0,1 млрд. Натомість, у 2019 році цей баланс був на користь ПІІ – $5,2 млрд. Тобто, зараз Україна лише наближається до показників 2-річної давнини.

За словами Андрія Гмиріна, обидва спікери одностайні у висновках, вважаючи, що державі слід активніше працювати над створенням в Україні сприятливих умов для інвесторів. Сам експерт теж погоджується з цією тезою.

Далі науковець пропонує детальніше проаналізувати стан залучення іноземних інвестицій в українську економіку та порівняти його з аналогічною ситуацією в інших країнах. Він наводить показники, що стосуються капіталовкладень українців за кордон та інвестицій в Україну з-за кордону протягом 2017-2021 років. За підсумками перших 3-х кварталів 2021 року українці вклали в іноземні компанії та цінні папери $605 млн, натомість Україна отримала за цей час $5 446 млн різноманітних інвестицій. За словами Андрія Гмиріна, протягом кількох років за винятком "пандемічного" 2020-го спостерігається "постійне зростання ключових показників – сальдо ПІІ та и безпосередньо інвестиційних капіталовкладень з-за кордону в Україну. І, судячи з наявних тенденцій, 2021 рік не стане винятком".

Водночас аналітик радить звернути увагу на деякі особливості, які відрізняють нинішню ситуацію від ситуації попередніх років. Це скорочення об’ємів "нових" інвестицій, відтік іноземних інвесторів (ОВДП та інші займи) та значний приріст вкладень українських інвесторів у іноземні облігації та займи. Також він називає позитивним знаком суттєвий приріст реінвестування доходів, отриманих нерезидентами – $5,2 млрд за 9 місяців 2021 року, що значно вище ніж за будь-який з останніх 5 років.

Однак, на думку Андрія Гмиріна, не варто перебільшувати інвестиційні успіхи України, оскільки наша держава й досі перебуває в нижній частині (58 місце зі 109) світового рейтингу інвестиційної привабливості Global Foreign Direct Investment Country Attractiveness Index. За 8 років Україні вдалося піднятися вгору на 10 позицій, проте вона й досі поступається країнам колишнього соцтабору, які свого часу мали рівні з нами стартові умови.

Аби реально покращити інвестиційний клімат в Україні, слід враховувати дані щодо інвестиційної привабливості країни в галузевому розрізі, за тим чи іншим напрямком, типом і об’ємом інвестицій, пише науковець. Він переконаний, що державі, яка декларує підтримку бізнесу, варто бути послідовною у своїх кроках. Вона має дотримуватися обіцянок стосовно лібералізації податкової системи, не змінювати на догоду комусь і заради тимчасових бонусів "правила гри" для бізнесу, знижувати рівень корупції в державних органах – зокрема, судах. Тоді, вважає експерт, можна буде говорити про створення нових і розширення наявних видів підприємництва, створенні додаткових робочих місць, зростанні ВВП та збільшенні податкових надходжень до бюджетів усіх рівнів.

"Не можу не згадати в контексті "інвестиційної" теми рішення Ради директорів Міжнародного валютного фонду від 22 листопада надати Україні другий кредитний транш – $700 млн. Вочевидь, перегляд програми stand-by означає, що Україна отримає від МВФ і наступні транші на загальну суму понад $2 млрд. З одного боку, це позитивний сигнал для іноземних інвесторів (з Україною можна працювати), з іншого – не забуваймо, що таким чином ми збільшуємо боргові зобов’язання перед міжнародними фінансовими партнерами. Не хотілося б думати, що поліпшення стосунків з МВФ спонукатиме Кабмін менше приділяти уваги роботі з внутрішніми інвесторами шляхом продажу ОВДП", – наголошує Андрій Гмирін.