21 липня НБУ підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол / фото УНІАН

Перспективи подальшого зміцнення курсу гривні перебувають виключно у компетенції Національного банку.

Таку думку висловив гендиректор і власник інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, передає НВ.

"Все у руках Нацбанку. На готівковому ринку не такі вже й великі обсяги, – вважає він. – Поки що Нацбанк діє правильно. Єдине, що турбує, що Нацбанку доводиться купувати ОВДП, тобто друкувати гривню. Хоча це вимушений захід".

На думку експерта, для диверсифікації заощаджень люди продовжують конвертувати гривневі доходи на готівковому ринку в долар.

"Тому буде два курси. Нацбанк вжив заходів на готівковому ринку, які не допустять великої розбіжності курсів", – зазначив Фіала.

Сам він орієнтується на Національний банк, відстежує вуличний та готівковий курс.

Також експерт відреагував на прогноз щодо інфляції. Він згоден, що у кінці 2022 року темпи зростання споживчих цін перевищать 30% в річному вимірі, вважаючи інфляційні процеси світовим трендом: "У Єврозоні і США інфляція – десь 9%. У деяких країнах Центральної Європи – 16-20%. У нас буде на рівні 30%. Це очікувано, так".

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, - раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

21 липня НБУ підвищив офіційний курс гривні на 25% – до 36,57 грн/дол. Вже через кілька годин після рішення Нацбанку послабити офіційний курс гривні, готівковий курс різко пішов вниз. 

Вас також можуть зацікавити новини: