Ілюстрація REUTERS

Запропоновані Кабінетом міністрів України зміни до Податкового кодексу змусять бізнес ще більше піти «в тінь».

Таку думку висловив директор Департаменту економічної політики ФРУ Сергій Саливон, йдеться в сюжеті «5 каналу».

«Ще більше тіні стане в тих секторах, де це можливо. Що стосується економіки в цілому – то такі нововедення загалом погіршують клімат і відбивають бажання займатися бізнесом в нашій в країні», – пояснив Саливон.

Експерт переконаний, що нові податкові ініціативи навпаки заважатимуть підприємствам провадити свою господарську діяльність, і можуть навіть призвести до зупинки працюючих підприємств та втрати потенційних інвесторів.

«Те, що зараз пропонують, – тепер будь-яка дурість може стати проблемою для підприємств. Його активи будуть потрапляти в заставу, і це обмежує його можливості для ведення господарської діяльності, а суд може розглядати це місяцями або навіть роками», – пояснив економіст.

Бізнесу ж необхідно планувати і розуміти свої витрати хоча б на кілька років вперед – інакше неможливі й розвиток виробництва, і довгострокові вкладення, наголошують фахівці.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 12 травня схвалив законопроект, яким вносяться зміни до Податкового кодексу для збалансування державного бюджету.

Документом пропонується підвищити ставки податків, зокрема, плати за використання води і лісів, екологічного податку, рентних платежів і акцизу на алкоголь і ряд інших податків.