У Мінекономіки відповіли, чи кожен ФОП отримає обіцяну компенсацію / фото УНІАН

У зв'язку з карантином в Україні держава впровадила три програми підтримки бізнесу, одна з яких передбачає виплату 8 тисяч гривень ФОПам і всім найманим працівникам, чия діяльність на час обмежень неможлива. Кожен із них гарантовано отримує виплату, але для цього вони повинні подавати окремі, індивідуальні заяви.

Читайте такожУ Мінекономіки повідомили, коли почнуть виплату "карантинних" 8 тисяч гривень

Про це повідомляє ТСН.ua з посиланням на заяву міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігоря Петрашка.

Відео дня

Міністр пояснив, що компенсацію отримує і ФОП, і кожен його найманий працівник. Заяву через "Дію" оформлює не роботодавець, а кожен самостійно. 

"Є три програми. 8 тисяч гривень - наймасовіша програма, яка має бути застосована до мільйона людей. Отримує і ФОП і всі наймані працівники, які підпадають під КВЕДи, які закриті. Чи це ФОП чи це компанія іншої форми власності, працівники, які працюють на підприємствах, основний вид діяльності, який є закритий по КВЕД, через "Дію" отримують 8 тисяч гривень. Не 7 тисяч, не 6 тисяч, не 5 тисяч, а 8 тисяч гривень. Знову ж таки, якщо ФОП навіть сімейний, має чотири чи п'ять людей, то всі вони мають можливість отримати по КВЕДу основної діяльності 8 тисяч гривень. Це досить гідна допомога, з нашої точки зору, на два тижні закриття, локдауну", - сказав Ігор Петрашко.

Крім того, Петрашко уточнив, що за іншою програмою, підприємства, які мають працівників і вони не потрапили у КВЕДи, що закриті, але все одно постраждали, отримують компенсацію 50% від зарплати. Але наголосив міністр, це не ФОПи, і в цій ситуації заяву на виплату має подавати роботодавець.

До прикладу, Петрашко назвав ТРЦ, який здає в оренду приміщення, але КВЕД не потрапив у компенсацію. Так, торговий центр як компанія може податися до Центру зайнятості та працівник отримує 50% від зарплати.

"Там, де КВЕДи не в локдауні, але підприємство постраждало, то має подати роботодавець. Знову ж таки, ця програма не стосується ФОПів", - сказав Петрашко.

 Довідка.

КВЕД – це так званий класифікатор видів економічної діяльності. Він містить перелік видів діяльності суб’єктів господарювання та індивідуальних кодів. З переліком основних видів економічної діяльності, робота яких на час карантину заборона, можна ознайомитися за цим посиланням.