Яким буде курс долара у лютому / колаж УНІАН, фото УНІАН

На валютний ринок у лютому впливатиме низка економічних та воєнних чинників, а курсові коливання на готівковому ринку будуть в діапазоні 37,5-39,5 грн/дол. та 40-43 грн/євро.

Як розповів УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, наразі важко визначити всі обставини, що можуть вплинути на валютний ринок у лютому, проте можна виділити основні чинники, які так чи інакше позначаться на ринку.

За його словами, на курс впливатиме стратегія НБУ – головним чином йдеться про продовження дії режиму "керованої гнучкості" із ситуативним втручанням регулятора на міжбанк в разі виникнення дисбалансу між попитом і пропозицією. За оцінками експерта, обсяг валютних інтервенцій у лютому може скласти до 3 млрд доларів, проте не виключено, що щотижневі витрати можуть сягнути 800-900 млн доларів, як це було місяцем раніше.

Відео дня

Також вплив на валютний ринок матиме міжнародна фінансова допомога.

"Саме в лютому можуть бути ухвалені два важливих рішення про програми підтримки від ЄС на €50 млрд та пакет допомоги від США на $61 млрд . Крім того, вже анонсовано, що США може виділити 11,8 млрд дол. на соціальні видатки та підтримку економіки. В контексті допомоги також слід розглядати проєкт закону США про конфіскацію 300-мільярдних заморожених активів країни-агресора", – сказав банкір.

Лєсовий наголосив, що такі рішення дадуть змогу Україні не лише вижити в умовах війни, покривши більшу частину бюджетних видатків, а й зосередити зусилля на розвитку економіки.

Іншим вагомим чинником банкір назвав розвиток експортного потенціалу та економіки загалом.

"Епопея з блокуванням західного кордону триває досі. Звісно, що найголовніший негатив – це не лише проблеми з доставленням експортованих товарів/продукції, а й неконтрольованість "блокади", неможливість остаточно розв'язати це питання. Важливим також буде безпека експорту збіжжя новим зерновим коридором", – зазначив він.

Крім того, за словами експерта, не варто відкидати суто ірраціональний чинник – суспільні настрої, формування яких відбувається залежно від зовнішніх чинників, внутрішньополітичних обставин, а також під дією ворожих ІПСО, адже для валютного ринку важливим є "суспільний спокій", відсутність ажіотажних настроїв та паніки, що здатні обвалити будь-яку навіть найміцнішу валюту світу.

Якщо ж говорити про основні характеристики валютного ринку у лютому, то вони можуть бути такими:

  • курсові коливання на готівковому ринку будуть в діапазоні 37,5-39,5 грн/$ та 40-43 грн/€;
  • триватиме процес курсової конкуренції між фінустановами на готівковому ринку за покупця: різниця між курсами купівлі не перевищить 0,1-0,2 грн;
  • інша ситуація може скластися з курсами продажу валюти: різниця між курсами купівлі та продажу в комерційних банках не перевищить 0,6 грн, а в обмінних пунктах цілком можливо, що спред буде вищим за 1 грн;
  • поточні курсові зміни на готівковому ринку не перевищать 0,3-0,5 грн.

"Таким чином, ситуація на валютному ринку може бути досить прогнозованою – без сенсаційних курсових злетів чи падінь. Проте, кожен з факторів, що формуватиме кон’юнктуру ринку, може впливати на нього як позитивно, так і негативно. А чинники війни та їхній вплив передбачити досить складно. Головний висновок – наразі відсутні економічні підстави для валютного "божевілля": курсові показники будуть цілком притомними", – резюмував Лєсовий.

Курс валют в Україні

Середній курс долара у валютних обмінниках Києва 25 січня подорожчав на 5 копійок – до 38,25 грн/долар (продати долар можна за 38,17 грн). Курс євро в обмінниках подорожчав на 20 копійок, до 41,90 грн/євро (курс продажу – 41,70 грн/євро).

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" 25 січня подорожчав на 5 копійок – до 38,05 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні подорожчав на 15 копійок і становить 41,85 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: