Національна валюта останнім часом дивує своєю стабільністю в умовах повномасштабної кривавої війни, яка триває вже 14 місяців. Українці вже звикли до курсу в приблизно 38 гривень за долар, за яким можна придбати американську валюту в обмінниках. Карколомних змін давно не спостерігається, а з початку року, коли долар був майже по 41 гривні, українська валюта зміцнилася на 8 відсотків.

Офіційний курс, зафіксований Національним банком, складає 36,6 грн/дол. Карткові курси банків, за якими можна здійснювати безготівкові операції, наприклад, покупки товарів на іноземних сайтах, незначно перевищують курс офіційний (приблизно на 1 гривню залежно від банку), а ось готівковий довгий час відрізнявся досить значно – всі пам’ятають курс у 40-42 гривні за долар минулої осені.

Наразі готівковий курс впритул наблизився до безготівкового і поки що не демонструє тенденції до девальвації

Відео дня

Для того, щоб зменшити попит на готівкову валюту та тиск на обмінний курс, Нацбанк в липні минулого року запропонував громадянам можливість купувати безготівкову валюту за привабливим курсом, але з обов’язковою умовою - подальшим розміщенням на депозит на строк від 3 місяців. Після закінчення строку депозиту вкладники могли отримати валюту на руки – це було вигідно для тих людей, кому не потрібна була готівка тут і зараз.

Наразі готівковий курс впритул наблизився до безготівкового і поки що не демонструє тенденції до девальвації, тому громадяни мають можливість купляти іноземну валюту готівкою без особливої необхідності розміщення на депозит.

Така стабільність в умовах руйнівної війни не може не радувати, але чи надовго це?

Зараз Україну дуже підтримує міжнародна фінансова допомога, яка допомагає покрити значний бюджетний дефіцит. Крім цього, міжнародні резерви України у березні досягли рекордного рівня за останні 11 років – 31,9 мільярда доларів.

У квітні Нацбанк вже дозволив банкам продавати населенню ще більше готівкової валюти

За даними Нацбанку, таке зростання відбулося завдяки саме міжнародній допомозі, а також меншим обсягам продажу валюти із резервів для підтримки курсу. Так, у березні регулятор продав 1,67 млрд доларів, коли взимку обсяги продажів були практично вдвічі більшими.

Всього обсяг надходжень від міжнародних партнерів цьогоріч може перевищити 42 млрд доларів, і в НБУ очікують, що золотовалютні резерви країни сягнуть близько 35 млрд доларів наприкінці року. Це дозволить регулятору і надалі підтримувати курсову стійкість та поступово пом’якшувати валютні обмеження. Зокрема, у квітні Нацбанк вже дозволив банкам продавати населенню ще більше готівкової валюти: тепер фінустанови можуть продавати клієнтам 120 відсотків обсягу купівлі безготівкової валюти у населення, починаючи з 13 квітня 2022 року (минулого літа вони могли продавати половину такої валюти, а з вересня – 100 відсотків).

Поліпшення економічної ситуації в цілому також, безперечно, впливає на курсову стабільність. Інфляція в Україні почала сповільнюватися: в березні вона знизилася до 21,4 відсотка, і Нацбанк також покращив свій прогноз – з 18,7 до 14,8 відсотка на кінець року. Поліпшив регулятор також і прогноз економічного зростання країни в 2023 році – з 0,3 до 2 відсотків.

Серед негативних факторів, які можуть певною мірою вплинути на валютний курс, слід відзначити проблеми з експортом зернових

Такі прогнози вселяють оптимізм щодо стану національної економіки в цілому і валютного курсу зокрема. І більшість фінансових експертів наразі не бачать загроз для курсу гривні найближчим часом. Баланс між попитом та пропозицією валюти на ринку, а також значні обсяги міжнародної допомоги дозволяють гривні не знецінюватися і тримати стабільність в межах 37-38 гривень за одиницю американської валюти.

Серед негативних факторів, які можуть певною мірою вплинути на валютний курс, слід відзначити проблеми з експортом зернових. Деякі європейські країни заборонили імпорт українського зерна через те, що місцевим аграріям важко конкурувати з дешевшим українським продуктом.

Зараз приводів для хвилювань щодо курсу гривні немає

Крім цього, країна терорист Росія постійно перешкоджає роботі "зернового коридору", яким вивозиться вітчизняна аграрна продукція з трьох наших морських портів. Тому зниження валютної виручки українських аграріїв може призвести і до здорожчання іноземної валюти в Україні. Фахівці звертають увагу і на те, що це має певний психологічний вплив на очікування наших громадян щодо девальвації гривні.

Але при цьому наразі вагомих коливань курсу чи різкого знецінення гривні не передбачається. Експерти не бачать причин для значних змін до кінця цієї весни – початку літа і очікують збереження курсу приблизно на нинішньому рівні. Також фахівці вважають, що успішний контрнаступ наших героїчних Збройних Сил, який всі очікують у травні-червні, теж може позитивно позначитися на стабільності національного валютного ринку.

Звісно, завжди можуть мати місце екстраординарні чинники, але на те вони і екстраординарні – спрогнозувати їх неможливо. А зараз приводів для хвилювань щодо курсу гривні немає. Тому слід чекати не девальвації гривні, а Перемоги наших героїв на полі бою – і робити максимум зі свого боку, аби допомагати їм.

Катерина Жирій