Начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Лєсовий сказав, чи зміниться курс долара / фото ua.depositphotos.com

Наступного тижня валютні зміни на ринку, хоч і незначні, але спостерігатимуться ледь не щодня. 

Як розповів УНІАН начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий, при цьому ці зміни не порушуватимуть логіку до міри контрольованого ринку: валютні коридори на міжбанку і готівковому ринку, що майже однакові, не зміняться, а щоденні курсові коливання, як і різниця між курсами купівлі та продажу будуть "в трендах" останніх кількох тижнів. 

"Також варто акцентувати, що з 15 по 21 квітня на готівковому ринку спостерігатиметься конкуренція курсів купівлі та продажу між фінустановами: не виключено, що вряди-годи курси банків і обмінників можуть максимально наближатися одне до одного, а суттєві курсові розриви вже є малоймовірними", - сказав банкір.

Відео дня

За його словами, як і раніше, валютний ринок житиме в парадигмі режиму "керованої гнучкості", для якого характерні часті, але не суттєві різновекторні валютні зміни, що не збурюватимуть ажіотаж на ринку, натомість буде максимально дотримано баланс між попитом і пропозицією та сформовано базу для курсів готівкового ринку. 

Лєсовий зазначив, що основними факторами, які можуть вплинути на ринок, слід вважати економічні, як, наприклад, розвиток економіки, розвиток експорту (тобто обсяг валютного виторгу). Крім того, не можна виключити непрямий вплив воєнних чинників, що більше впливатимуть на настрої громадян і відповідно позначаться на їх поведінці на готівковому ринку.

Основні характеристики, за якими можна зробити висновок, що валютний ринок залишається досить "системним" і прогнозованим: 

  • Очікувані валютні коридори на міжбанку і готівковому ринку будуть майже однаковими: відповідно 39-40 грн/$ та 42-43,5 грн/€ та 39-40 грн/ $ та 41-43,5 грн/€;
  • поточні курсові зміни на міжбанку не перевищуватимуть 0,2 грн, у банках - 0,3-0,5 грн, а в обмінниках -  0,5 грн; 
  • різниця між курсами купівлі та продажу майже не зміниться: в банках -  до 0,5-0,6 грн на $1, до 0,8-1 грн на €1, а в обмінних пунктах - до 0,6-1 грн на $1, до 1-1,3 грн на €1.

Експерт зазначив, що протягом тижня (від ранку понеділка до ранку п’ятниці) курсові коливання не перевищать в середньому 2% від початкового курсу при допустимих 5%.

"Отже, можна зробити висновок, що посеред квітня ситуація на валютному ринку буде в межах усталеної системи: ані рвучких курсових змін, ані шаленого попиту не передбачається. Відповідно будь-які поточні зміни-коливання будуть притомними, а відтак не загрожуватимуть ринку курсовими катаклізмами", - резюмував Лєсовий. 

Курс валют в Україні

Готівковий курс долара до гривні в банках України у четвер, 11 квітня, залишився на попередньому рівні - 39,35 грн за долар в середньому. Середній курс євро до гривні сьогодні подешевшав на 5 копійок і складає 42,85 грн за євро.

Курс долара до гривні у "ПриватБанку" у четвер, 11 квітня, залишився на попередньому рівні й становить 39,35 грн за долар. Курс євро у фінустанові сьогодні знизився на 5 копійок і складає 42,90 грн за євро.

Вас також можуть зацікавити новини: