Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Засновник кешбек-сервісу Letyshops Ігор Гнатовский в інтерв'ю Forbes розповів про те, у скільки його компанії обходиться залишатися повністю «білою» та про ставлення до ініціативи Міністерства цифрової трансформації Дія City.

Letyshops – одна з небагатьох українських компаній, які не вдаються до використання ФОП-моделі для оптимізації податкового навантаження.

«Ми одні з «білих ворон», які в IT платять повністю «білу зарплату», – переплачуємо величезні суми в податках», – зазначив Гнатовский.

Відео дня

У 2020 році плата за те, щоб залишатися у повністю легальному полі, склала близько $1,5 млн податків, розповідає підприємець.

Ситуацію може змінити проект Дія City, розроблений Мінцифрою. Це спеціальний правовий і податковий режим для IT-компаній, резиденти якої, серед інших переваг, отримують знижений податок на дохід фізичних осіб - 5%, такий же, як платять ФОП.

«В цілому (проект Дія City, - прим. ред.) підтримую. Податкову мінімізацію для IT-ринку давно пора зробити офіційно. Вона ж є по факту: 95% IT-компаній її практикують через ФОП. Загалом, нас влаштовує, що податковий знаменник зрівняють для всього IT-ринку. Нам співробітники обходяться на 30-35% дорожче ФОП», – заявив підприємець.

На питання, чи збирається Letyshops вступити в Дія City коли проект буде запущений, Гнатовский відповів, що цей варіант знаходиться на розгляді.

«Попередньо так, але це буде залежати від того, які там будуть додаткові умови. Мотив у нас є, а далі будемо досліджувати», – зазначив Гнатовский.

LetyShops – міжнародний інтернет-сервіс, який повертає частину коштів за покупки в більше 3000 інтернет-магазинах.

Дія City – спеціальний екстериторіальний правовий режим для IT-індустрії. Резиденти Дія City отримають особливий правовий статус, спеціальне оподаткування і лібералізовані трудові відносини. Резидентство в режимі є виключно добровільним.

За словами Міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, в рамках «Дія City» компанії сплачуватимуть ПДФО в розмірі 5% та військовий збір 1,5%, а також знижений ЄСВ – 22% від мінімальної заробітної плати. Податок на прибуток (18%) замінить податок на виведений капітал у розмірі 9%.