Фонд держмайна повідомив про зростання доходів від малої приватизації в 7 разів / фото bank.gov.ua

Дохід від малої приватизації за 8 місяців роботи Фонду державного майна України (ФДМУ) у 2020 році становить 1,662 мільярда гривень, що в 6,8 раза більше, ніж за аналогічний період 2019 року (244,3 мільйона гривень).

Читайте такожВ Україні цього року хочуть запустити ринок оренди держмайна

Про це свідчать дані, представлені під час прес-конференції, присвяченій річному звіту роботи Фонду держмайна.

Відео дня

Зазначається, що за минулий рік в Україні було отримано для приватизації 530 підприємств, тоді як за попередні 10 років - 93.

"Кожен українець є інвестором. До недавнього часу робота Фонду була закритою і незрозумілою. Зараз змінена концепція і філософія роботи фонду", - сказала в.о. начальника Регіонального відділення Фонду держмайна України по місту Києву Яна Матвєєва.

Перспективи приватизації держмайна

За даними ФДМУ, Україна є країною, яка володіє одним з найбільших фондів державного майна - це близько 3 тисяч державних підприємств. В Україні у державній власності досі знаходяться незрозумілі об'єкти, такі як сауни або будинки відпочинку.

"Звичайно, є стратегічні підприємства, які не можуть бути приватизовані, підприємства, які належать, наприклад, Академії наук України та інші. Однак велика частина об'єктів можуть бути приватизовані. Це дає нам стимуляцію для розвитку економіки та боротьби з корупцією", - сказала Матвєєва.

Як проводять приватизацію

Фонд держмайна створив спеціальний сайт privatization.gov.ua, який, за словами учасників прес-конференції, є свого роду онлайн-супермаркетом, в якому здійснити покупку можуть і фізичні особи. Він містить відомості про все майно, яке є у продажу. Він відрізняється від сайту "Прозорро", оскільки там вказане лише майно, яке належить ФДМУ.

"На сайті надана максимальна інформація про об'єкти. У тому числі телефон балансоутримувача та актуальні фотографії", - зазначила начальник Управління орендних відносин регіонального відділення ФДМУ по місту Києву Світлана Вдовиченко.

Провідний експерт і проектний менеджер ДП "Прозорро.Продажі" Владислав Уривський зазначив, що економічне зростання певною мірою залежить від того, як держава розпоряджається майном.

"Щоб найефективніше використовувати це майно - запущено "Прозорро.Продажі", який забезпечує здачу в оренду або продаж державного майна", - сказав Уривський.

Що цьому передувало

  • Фонд державного майна України в червні-серпні провів 142 успішні аукціони з продажу об'єктів малої приватизації, які принесли 1,3 мільярда гривень.

Довідка УНІАН.

  • Малою приватизацією називають продаж державних і комунальних підприємств, об'єктів нерухомості, земельних ділянок, вартість яких не перевищує 250 мільйонів гривень.