НБУ буде запрошувати представників банків на засідання правління / фото УНІАН

Національний банк України відновив порядок застосування заходів впливу до банків.

Також регулятор уточнив критерії віднесення банку до категорії проблемних за наявності конфлікту інтересів. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Читайте такожУкраїнські банки збільшили чистий прибуток на чверть - НБУ

Відео дня

Згідно з повідомленням, тепер перед застосуванням заходів впливу Нацбанк буде запрошувати представника банку на засідання правління чи комітету з питань нагляду і регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайта) платіжних систем. Під час засідання представник банку зможе дати пояснення або висловити заперечення щодо заходів впливу. Результати розгляду пояснень та заперечень будуть враховуватися при прийнятті остаточного рішення правлінням НБУ щодо застосування заходів впливу. Зазначається, що такий підхід дасть банкам додаткові можливості для відстоювання власної позиції.

Крім того, у рішенні Нацбанку про застосування заходів впливу з'явиться новий пункт: оцінки та висновки. Рішення також буде містити пояснення адекватності застосування заходів впливу.

«Такі нововведення підвищать прозорість прийняття рішень Національного банку щодо застосування заходів впливу та сприятимуть кращому розумінню ринком регуляторної політики Національного банку», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожНБУ погіршив прогноз впливу пандемії на українську економіку

Також повідомляється, що Нацбанк уточнив критерії віднесення банку до категорії проблемних за наявності конфлікту інтересів. Так, якщо між власниками істотної участі в банку є суперечності, що шкодить його діяльності, банк буде визнано проблемним.

Зазначені зміни передбачені постановою правління НБУ №79 від 22 червня 2020 року, яка набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Як повідомляв УНІАН, раніше Національний банк України знизив вимоги до мінімального розміру регулятивного капіталу банків до 500 млн грн до 200 млн грн.