НБУ розширює публічну інформацію про небанківські фінустанови / REUTERS

Національний банк України розширює перелік публічної інформації про небанківські фінансові установи для підвищення прозорості небанківського фінансового ринку.

Читайте такожНБУ посилив нагляд за ринком небанківських фінпослуг

"Національний банк працює над підвищенням прозорості небанківського фінансового ринку. Частиною цього процесу є розширення переліку інформації про цей ринок, яка публікується регулятором", - сказано в повідомленні.

Відео дня

За даними прес-служби, НБУ починає публікацію інформації про осіб, які отримали погодження регулятора на придбання істотної участі у фінустанові, а також осіб, яким було відмовлено в цьому, і які відповідно не можуть користуватися правом голосу і брати участь в управлінні такою організацією.

Перелік цих осіб буде доступний на веб-сайті НБУ в розділі "нагляд/регулювання ринку небанківських фінпослуг ("Спліт")" за посиланням "пошук небанківських фінансових установ".

Оновлення інформації відбуватиметься після прийняття відповідного рішення за результатами розгляду НБУ відповідних заяв на придбання або збільшення істотної участі у фінустанові.

Що цьому передувало

  • Верховна Рада України у 2019 році прийняла закон про " Спліт".
  • Згідно із законом, нагляд і регуляція ринку близько 1900 небанківських фінустанов, серед яких страхові, лізингові та факторингові компанії, кредитні спілки, бюро Кредитних історій, ломбарди та інші фінансові компанії, з 1 липня 2020 року переходять до НБУ, тоді як Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.