Глобальний економічний збиток від пандемії до 2025 року сягне 22 трлн доларів / фото REUTERS

До 2025 року сукупний розмір збитку від економічної кризи, спричиненої пандемією, сягне 22 трильйонів доларів.

Про це повідомляє Центр новин ООН.

Читайте такожNewsweek: Світ заліз у більші борги через COVID-19, ніж після глобальної фінансової кризи

Відео дня

Зазначається, що члени Незалежної групи із забезпечення готовності до пандемії коронавірусу дійшли висновку, що пандемія застигла людство зненацька. Їй не можна було запобігти, але підготовка до подібної катастрофи дозволила б врятувати життя багатьох людей і уникнути руйнівних наслідків для системи охорони здоров'я і економіки.

«Якби існуючі системи (попередження і реагування на надзвичайні ситуації), як глобальні, так і національні, були досить ефективними, то багатьох найтяжчих наслідків просто не було б», - сказала голова Групи Хелен Кларк.

Натомість, додала вона, пандемія стала справжньою катастрофою.

Пандемія вже спричинила величезні економічні наслідки, але вони відчуватимуться протягом ще багатьох років. За прогнозами, до 2025 року сукупний розмір збитку від нинішньої кризи сягне 22 трильйонів доларів. Пандемія коронавірусу обернулася величезним навантаженням на системи охорони здоров'я.

Група експертів вважає, що міжнародна спільнота не змогла належним чином протистояти пандемії на багатьох напрямках, зокрема забезпечити безперервність процесу освіти та дошкільного виховання дітей. За даними Світового банку, унаслідок пандемії приблизно 72 млн дітей молодшого шкільного віку до десяти років життя не навчаться читати або розуміти найпростіший текст. Багато дівчат взагалі не зможуть ніколи повернутися до школи - 11 млн з них будуть силоміць видані заміж.

Раніше генеральний секретар ООН також визнав, що світ не витримав перевірку коронавірусом. Він вважає, що сталося це через неузгодженість дій світової спільноти.

Пандемія коронавірусу у світі: що відомо