Ілюстрація REUTERS

Нова програма співробітництва з Міжнародним валютним фондом не вимагає від України проведення структурних реформ та підвищення пенсійного віку.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час ефіру на одному з телеканалів.

«Програма не вимагає від нас і там нема умов по здійсненню структурних реформ. Там прописані структурні дії, які Україна має виконувати з МВФ чи без МВФ, тому що ми рухаємося в сторону цивілізованого світу. Ці умови абсолютно збігаються з тими напрямками реформ, які відбуваються в Україні і будуть відбуватися не дивлячись на кризові явища», - сказав він.

Відео дня

«Жодної мови про підвищення пенсійного віку не ведеться і не може вестися, крапка», - додав голова уряду.

Прем’єр також нагадав, що перший транш від МВФ Україна планує отримати 6 червня.

«Ми сьогодні завершили перемовини з МВФ, президент сьогодні провів телефонну розмову з керівником МВФ, і 5 червня ми очікуємо підписання договору, отримання першого траншу», - сказав він.

Читайте такожЗатвердження програми stand-by з Україною відбудеться найближчим часом - МВФ

«Програма на 18 місяців, кредит на п’ять років, сума – 5 мільярдів доларів. Це кредит за програмою standby з доволі спрощеними, який дасть нам можливість рухатися спокійно в подоланні тих наслідків корона кризи, які вже є. Перший транш прописано 1,9 мільярда доларів в червні місяці, 5-6 числа очікуємо, далі на осінь 1,6 мільярда доларів і в наступному році – 1,5 мільярда доларів», - додав він.

Нова програма співробітництва з МВФ також надасть Україні можливість отримати кредити від інших міжнародних інститутів.

Читайте такожУкраїна очікує перший транш МВФ вже 6 червня - прем'єр

«Ця програма дає нам можливість рухатися вперед з нашими іншими партнерами – Європейський Союз, Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк. Загальна сума, яку ми беремо, вона на рівні 10 мільярдів доларів. Всі ці речі взаємопов’язані», - сказав він.

Як повідомляв УНІАН, Україна очікує затвердження Міжнародним валютним фондом програми stand-by в розмірі 5 млрд дол. на засіданні ради директорів 5 червня, а перший транш у розмірі 1,9 млрд дол. буде виділено наступного дня.