Бюро буде створено, як центральний орган виконавчої влади / фото УНІАН, Андрій Кримський

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав закон про створення Бюро економічної безпеки.

Про це йдеться в повідомленні на сайті парламент.

Читайте такожРада проголосувала за створення Бюро економічної безпеки

Відео дня

"Документом передбачається, що Бюро економічної безпеки буде створено, як центральний орган виконавчої влади, на який покладається протидія правопорушенням, що посягають на функціонування економіки держави", - сказано в повідомленні.

Згідно з пояснювальною запискою до закону (№3087-д), розслідування порушень, які віднесені до компетенції БЕБ, зможуть здійснювати виключно детективи Бюро.

"Забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень іншому органу досудового розслідування. Інші правоохоронні органи у разі отримання інформації про можливе скоєння злочину, віднесеного до підслідності БЕБ, зобов'язані будуть внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, і протягом трьох робочих днів прокурор зобов'язаний передати всі матеріали кримінального провадження в БЕБ для подальшого здійснення досудового розслідування", - йдеться в документі.

Що цьому передувало

  • 3 вересня 2020 року Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект, яким створюється Бюро економічної безпеки.
  • 28 січня 2021 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні та в цілому законопроект про створення Бюро економічної безпеки (БЕБ), яке здійснюватиме заходи щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави.