Багато українців зараз шукають роботу за кордоном / фото ua.depositphotos.com

Після початку війни мільйони громадян були змушені покинути Україну і виїхати до Європи в статусі біженців. Після тривалого перебування, багато хто почав шукати роботу за кордоном для того, щоб утримувати себе і дітей. У нинішніх умовах влаштуватися на роботу за кордоном без знання мови набагато простіше, крім того, робота за кордоном для жінок стала більш доступною. Важливо те, що зараз проблема з проживанням і харчуванням для українських мігрантів за кордоном практично відсутня.

Як шукати роботу за кордоном

Питання про те, де шукати роботу в іншій країні стає актуальним для тих українців, які вирішили поки не повертатися в Україну і залишитися за кордоном на тривалий час.

Відео дня

Для того, щоб знайти роботу за кордоном, існує кілька способів, що мають і плюси, і мінуси.

  • Зараз за кордоном в країнах Європи існує багато волонтерських організацій, які допомагають знайти роботу біженцям з України. Для цього потрібно просто звернутися в одну з них в країні, де ви перебуваєте або хотіли б працювати.
  • Можна спробувати знайти роботу за кордоном самому, запитавши поради у знайомих, які мають досвід працевлаштування в Європі. При цьому у вас буде майже повна інформація про умови праці, зарплату та інші важливі нюанси роботи.
  • Пошуком роботи можна зайнятися через Інтернет, але цей процес не швидкий і досить ризикований, тому що ви можете натрапити на аферистів чи недобросовісних роботодавців. Найкраще знайти надійних і авторитетних рекрутерів з хорошими відгуками, які будуть посередниками між вами і роботодавцем.
  • Можна почати ходити безпосередньо в кадрові відділи організацій і підприємств та проходити там співбесіди, але тут можуть бути труднощі щодо знання мови і нюансів самого працевлаштування.

Кращі сайти для пошуку роботи за кордоном

Надамо перелік інтернет-сайтів, де найкраще шукати роботу в Європі: Help Ukrainians, Work.ua, Jobful, ec.europa.eu, UA Talents, Job Aid Jobs Sap, Ad Aid, jobs4ukraine.eu, Upwork, Science For Ukraine, Remote Ukraine, Adecco Jobs for Ukraine, Hire for Ukraine, E!Creative.

Також є ресурси для пошуку роботи для українців у конкретних країнах.

У Польщі: Центральна база вакансій, Careers In Poland, Xpatjobs, pracuj.pl, praca.pl, praca.gratka.pl.

У Словаччині: www.profesia.sk, www.istp.sk, www.kariera.zoznam.sk.

В Угорщині: Profession Cvonline.hu, Jobline DreamJo.bs, Jobinfo.hu.

Робота за кордоном для українців: доступні вакансії

У Польщі, куди найбільше їдуть на заробітки українці, легко можна знайти роботу в сфері логістики та послуг, на підприємствах харчової, переробної промисловості, а також на підприємствах електроніки та автомобільної галузі. Працевлаштування на сезонних роботах поки не затребуване.

У Німеччині багато вакансій для громадян України є в сфері гастрономії, на логістичних складах, галузі автомобілебудування, на підприємствах харчової та переробної промисловості. Ті, хто володіють англійською або німецькою мовою можуть працевлаштуватися на роботу для висококваліфікованих фахівців, вчителями та в освітню сферу, офісними працівниками, або ж піти в сферу послуг або торгівлі.

У Чехії зараз велика кількість вакансій на підприємствах, пов'язаних з машинобудуванням і автомобільною галуззю.

Вас також можуть зацікавити новини: