Раніше ідею мінімального податку підтримали міністри фінансів G20 / фото REUTERS

Лідери країн G20 підтримали угоду Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) щодо встановлення глобального мінімального корпоративного податку в розмірі 15%.

Про це йдеться в проекті рішення саміту G20, який сьогодні розпочався в Римі, повідомляє Reuters.

"Ми закликаємо розширений форум ОЕСР/G20 по боротьбі з мінімізацією оподаткування та виведенням прибутку швидко розробити типові правила та багатосторонні інструменти, узгоджені в детальному плані впровадження, з метою гарантувати, що нові правила набудуть чинності на глобальному рівні в 2023 році", - йдеться в проекті рішення, який має бути ухвалений за підсумками дводенного саміту в неділю, 31 жовтня.

Відео дня

У жовтні 136 країн досягли угоди про мінімальний податок на глобальні корпорації, включаючи таких інтернет-гігантів, як Google, Amazon, Facebook, Microsoft або Apple, щоб їм було важче уникнути оподаткування, відкриваючи офіси в юрисдикціях із низькими податками.

"Це більше, ніж просто податкова угода, це зміна правил глобальної економіки", - сказав журналістам високопоставлений американський чиновник.

Як пише "Голос Америки", прем‘єр-міністр Італії Маріо Драгі привітав рішення G20: "Ми досягли історичної угоди щодо більш справедливої та ефективної міжнародної системи оподаткування".

Зазначається, що ініціатива покликана зупинити конкуренцію між країнами за інвесторів, так звані "перегони до дна", в ході яких уряди знижують корпоративний податок і втрачають важливі бюджетні надходження, а міжнародні корпорації переводять свої виробничі потужності та прибутки в юрисдикції з найнижчим рівнем оподаткування.

Раніше оглядачі заявляли, що встановлення єдиного податку може полегшити США завдання втримати у себе корпорації, навіть якщо буде затверджено масштабний плану з підтримки інфраструктури, який просуває президент США Джо Байден.

Читайте також"Податок на Google": чи вдарить новація по кишенях українців

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня країни Організації економічного співробітництва та розвитку досягли домовленості про запровадження єдиного 15%-го податку на діяльність глобальних корпорацій. Всього до домовленості приєдналися 136 країн зі 140, які брали участь у переговорах. На частку цих 136 країн припадає понад 90% світового ВВП. Зазначається, що реформа торкнеться сотні найбільших компаній і дозволить перерозподілити $125 млрд.

Деякі країни Євросоюзу, зокрема Ірландія, та Угорщина, де ставки корпоративних податків є серед найнижчих в Європі, і складають 12,5% та 9%, відповідно, заяву ОЕСР не підписали. Україна серед тих, хто заяву підписав. В Україні ставка податку на прибуток корпорацій складає 18%.

Документ піддався різкій критиці з боку міжнародного об'єднання Oxfam, яке займається проблемами бідності. За словами його представників, угода виявилася "беззубою": передбачені у ній параметри занадто низькі, тому для бідних країн практично нічого не зміниться, хоча саме в їхніх інтересах, теоретично, реформа і реалізується.

За оцінками ОЕСР, через недоотримання податків держави щорічно втрачають від $100 млрд до $240 млрд на рік. "Розроблений пакет документів покликаний забезпечити порядок, при якому великі транснаціональні корпорації платять податки там, де відбувається їх діяльність", - зазначили в ОЕСР.

Вас також можуть зацікавити новини