В Україні банківські картки стають все популірнішими  / фото ua.depositphotos.com

Українці активно користуються платіжними картками. Кількість подібних операцій лише зростає. 

"Кількість операцій (безготівкових та з отримання готівки) з використанням платіжних карток, емітованих українськими банками, в Україні та за її межами у III кварталі 2023 року становила 1,973 млрд, а їхня сума – 1,407 трлн грн", - йдеться у повідомленні Національного банку

Найбільше здійснених операцій з використанням карток за кількістю та за сумою припадало на розрахунки в торговельній мережі – здійснено 1,358 млрд операцій (73,6%) на суму 419,2 млрд грн. Перекази з картки на картку у ІIІ кварталі становили третину за сумою (31,3%) та майже десятину за кількістю (8,1%) усіх безготівкових операцій. Оплата товарів і послуг в інтернеті – 14,5% за сумою та 13,9% за кількістю. 

Відео дня

Середня сума однієї операції становила:  

  • в торговельній мережі – 309 грн (проти 310 грн у II кварталі 2023 року);
  • з переказу з картки на картку – 1 854 грн (проти 1 829  грн);
  • з оплати товарів та послуг у мережі Інтернет – 504 грн (проти 495 грн).

Платіжні операції в Україні

Раніше компанія Mastercard повідомляла, що за результатами другого кварталу 2023 року Україна увійшла до ТОП-5 країн світу за кількістю безконтактних оплат гаджетами. Крім цього, останні 5 років наша країна традиційно входила до десятки країн, що є лідерами за кількістю NFC-оплат.

Так, в указаному періоді частка розрахунків смартфонами та гаджетами з NFC серед усіх безконтактних оплат у фізичному ритейлі в країні перетнула рубіж у 60% у другому кварталі цього року.

У липні 2022 року в Україні офіційно запустили Google Гаманець, де можна зберігати платіжні картки, квитки на проїзд та події, посадкові талони та картки лояльності.

Вас також можуть зацікавити новини: