До 1 липня 2021 року спирту будуть виробляти тільки на державних заводах / фото «Укрспирт»

З 1 липня 2020 року в Україні скасовано монополію на виробництво спирту.

Так, закон №2300 "Про внесення змін до закону" Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального", який набрав чинності з 14 грудня 2019 року, скасував державну монополію на виробництво спирту з 1 липня 2020 року. Про це повідомили в прес-службі «Укрспирту».

Читайте такожВерланов: Виведення спиртової галузі з тіні - неминуче

Відео дня

Як зазначив в. о. директора ДП «Укрспирт» Сергій Блескун, ліцензію на виробництво спирту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності.

«Однак, до 1 липня 2021 року виробництво спирту буде відбуватися тільки на державних заводах, які незабаром виставлять на продаж. Тому зараз важливо спільно з Міністерством розвитку економіки та Фондом держмайна максимально прискорити процедуру торгів», — додав він.

В «Укрспирті» нагадали, що закон про либерализацію спиртової галузі передбачає, що суб'єктам господарювання будь-якої форми власності надається можливість виробляти спирт етиловий (зокрема як лікарський засіб), спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, зерновий дистилят і біоетанол при отриманні відповідної ліцензії.

Ліцензія на виробництво спирту буде видаватися підприємствам, які мають встановлені цілодобові системи відеоспостереження за виробництвом і відпуском продукції. Відключення цілодобового відеоспостереження є підставою для відмови або відкликання ліцензії.

Також закон вводить лібералізацію експорту спирту з України — його зможуть здійснювати всі суб'єкти господарювання за умови отримання ліцензії на виробництво.

Читайте такожВ Україні можуть змінити правила виробництва коньяків

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та видача дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту.

Виробники етилового спирту зможуть реалізувати його вітчизняним споживачам за наявності ліцензії на право оптової торгівлі спиртом.

Також закон передбачає, що до 1 січня 2024 імпорт спирту можуть здійснювати тільки державні підприємства та організації, спеціально уповноважені на це Кабінетом міністрів України.

Особи, які придбали майно ДП «Укрспирт», а також підприємства концерну «Укрспирт», повинні взяти на себе зобов'язання до 1 липня 2021 року по збереженню видів діяльності та не менше 70% штатних одиниць, задіяних у виробництві станом на 1 січня 2020 року.

Закон забороняє участь у приватизації та оренді державних підприємств — виробників спирту резидентам держави-агресора та особам та підприємствам, які діють в інтересах агресора.

Як повідомляв УНІАН, державне підприємство «Укрспирт» у першому кварталі 2020 року збільшило чистий прибуток у 2,5 рази – до 9,3 млн грн проти 3,7 млн грн за аналогічний період минулого року.

17 червня 2020 року Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко звільнив Сергія Блескуна з посади в. о. директора ДП «Укрспирт». Майже відразу він був відновлений на посаді.