Експерт каже, що українці все частіше платять телефонами / фото facebook.com/vzhukoff

Україна в недалекому майбутньому може відчути дефіцит банківських терміналів. Це пов'язано з тим, що раніше організація Smart Payment Association заявила про глобальний дефіцит мікрочіпів, який може спричинити зниження доступності банківських карт. 

В даний час вітчизняний банківський сектор поки цей дефіцит не відчуває, говорить в коментарі UBR.ua президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас.

За його словами, цьому сприяє зростання частки розрахунків в Інтернеті і безконтактних платежів через мобільні телефони та інші гаджети, говорить експерт.

Відео дня

"На сьогоднішній день кількість операцій з використанням гаджетів становить близько 30%, з використанням карт – 44%, решта – з фізичним зчитуванням даних з носія карти", – розповів він.

Дубас також вказує на те, що не так багато карт використовують високотехнологічні мікропроцесори - на відміну від банківських терміналів і банкоматів.

Читайте такожКлієнт "Приватбанку" втратив кілька тисяч гривень через "перезавантаження" банкомату"Тому ми вважаємо, що найбільша проблема, з якою може зіткнутися платіжна інфраструктура [України] – це поставки банківських терміналів. Оскільки в цих пристроях використовується набагато більше мікропроцесорів", - розповів президент АУБ.

Експерт нагадав, що термін використання карт становить три роки, а терміналів - набагато більше.

"Тобто, поки критична кількість терміналів в Україні потребуватиме заміни, ситуація з випуском мікропроцесорів на ринку може вирівнятися. Тому, думаю, українська банківська інфраструктура зможе пройти цей період гідно і не відчути великих проблем з постачанням банківських карт або терміналів", – резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, раніше клієнт "Привату" заявив, що термінал вкрав у нього гроші - в банку на це відреагували дивною порадою.