Збільшення субсидій відчують не усі / фото УНІАН

Через збільшення соціальних нормативів у регіонах "червоної" карантинної зони там збільшать розмір субсидій на комуналку. В середньому сума зросте на 100-600 гривень, їх видаватимуть готівкою.

Про це "Обозревателю" розповів директор департаменту соціальної політики "Інституту місцевого розвитку" Антон Левицький.

За його словами, зростають нормативи на споживання холодної та гарячої води, електрики, а також газу. Втім, каже він, це помітять не так багато споживачів.

Відео дня

"Це збільшення складає в середньому від 100 до 300 грн і стосується лише тих послуг, споживання яких залежить від людини. Найдорожче тут – гаряча вода, але це послуга, яка мало де поширена. Варто зазначити, що 80% отримувачів субсидій – пенсіонери, у них склад сім'ї 1-2 особи. Тому в середньому і виходить така сума. Якщо порахувати на 4-х осіб (2 батьків та 2 дітей), вийде максимум близько 600 грн, але це лише в тому випадку, якщо сім'я користується гарячою водою"", - каже він.

Читайте такожДеякі українці отримають грошову допомогу: Кабмін схвалив важливе рішенняЕксперт нагадав, що 80% субсидії - це опалення, тому інші платежі на його фона не так помітні.

Субсидії в Україні

23 вересня 2021 року Верховна Рада схвалила законопроект №6052 у першому читанні, який передбачає виділення до кінця поточного року 12 млрд грн субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

За словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальному сезоні 2021-2022 років складе близько 2 тисяч гривень.