Національний банк з 5 жовтня вирішив заборонити українцям перераховувати кошти з гривневих банківських карток на валютні картки закордонних банків. Представники центробанку пояснюють ухвалене рішення тим, що почали частішати випадки серед громадян використання цієї можливості не для підтримки родичів, які опинилися вимушеними біженцями за кордоном, а для спекуляції на різниці курсів.

Водночас експертне середовище та представники вітчизняного бізнесу вважають, що це рішення не на часі, оскільки ліміт на такі операції і так залишався незначним, тому не міг дозволити українцям виводити з країни значні обсяги валюти. Натомість слугував важливим інструментом та спрощував життя тим громадянам, які бажають підтримати грошовими переказами своїх рідних та близьких за кордоном.

Прямої можливості купити громадянам долари та євро за гривні, скориставшись більш вигідним безготівковим курсом, наразі немає

Якщо у квітні можна було перерахувати валюти за кордон з гривневої картки на 100 тисяч гривень на місяць, то вже з липня – лише 30 тисяч гривень. Тепер же зовсім забирають і таку можливість. Чому ж Нацбанк вирішив саме зараз посилити валютне регулювання, яке помітно ускладнить життя українців?

Справа в тому, що раніше вартість готівкової та безготівкової валюти була однаковою. Однак з початку повномасштабного вторгнення кривавого агресора на нашу землю різниця між курсами підвищилася до 10 відсотків. Так, якщо 1 безготівковий долар зараз коштує 38 гривень, то готівковий близько 42 гривень.

Нацбанк дозволив українцям купувати безготівкову валюту, але тільки через механізм тримісячного депозиту

Прямої можливості купити громадянам долари та євро за гривні, скориставшись більш вигідним безготівковим курсом, наразі немає. Адже Нацбанк заборонив такі операції ще наприкінці лютого. Тобто громадянам в умовах відсутності достатнього обсягу готівкової валюти в банківських установах та неможливості проводити безготівкові конвертаційні операції у зв’язку з рішенням центробанку доводилося звертатися до вуличних обмінників, які користувалися цією ситуацією, встановлюючи занижений курс гривні до іноземних валют.

Лише нещодавно Нацбанк дозволив українцям купувати безготівкову валюту, але тільки через механізм тримісячного депозиту. Це єдиний прозорий спосіб отримати електронні долари та євро через конвертацію гривні собі на рахунок. Проте паралельно існувала "сіра" можливість, яка дозволяла купувати валюту, не відкриваючи жодних депозитів. Вона якраз і полягала у перерахуванні коштів з гривневої картки на валютні закордонні банківські картки. Тепер Нацбанк це закриває.

При цьому треба звернути увагу, що навіть єдиний спосіб придбати безготівкову валюту за гривні у вигляді тримісячного депозиту пропонують лише деякі банки, натомість більшість – не надають цю послугу. Водночас на ці операції також встановлений граничний місячний ліміт, який центробанк нещодавно підвищив. Якщо раніше цей обсяг становив 50 тисяч гривень на місяць, то з початку жовтня – 100 тисяч гривень.

Громадянам, які планують продовжувати допомагати своїм рідним за кордоном грошовими переказами, можна дати декілька порад, як не постраждати від дій Нацбанку.

По-перше, українці можуть продовжувати перераховувати кошти за кордон зі своїх валютних українських карт, оскільки ці операції не підпадають під заборону.

По-друге, можна переказувати кошти між гривневими платіжними картками українських банків, незалежно від країни фактичного перебування клієнта. Тобто, якщо родичі чи друзі за кордоном мають при собі гривневу картку українського банку, то вони з легкістю можуть розрахуватися нею майже у будь-якій точці світу. Необов’язково при цьому мати картку у тій самій валюті, у якій відбувається розрахунок. Під час таких операцій банк автоматично конвертує гривню у валюту, у якій відбувається платіж.

По-третє, можна продовжувати перераховувати кошти з гривневих карт на валютні рахунки закордонних банків, якщо вони підпадають під категорію винятків. Мова йде про оплату  навчання на рахунки навчальних закладів, лікування, транспортування хворих, витрат, пов’язаних зі смертю, а також для сплати аліментів.

Також українці можуть з 1 жовтня переказувати кошти за кордон для оплати навчання на рахунок юридичної особи-нерезидента, яка відповідно до наданих навчальним закладом повноважень здійснює отримання коштів. Раніше ж з цим виникали труднощі, оскільки українські студенти закордонних навчальних закладів не могли перерахувати кошти за навчання, якщо отримувачем грошей була не сама освітня установа, а її партнер-посередник, який здійснює фінансові розрахунки.

Механізм валютного депозиту – це рішення, яке важко назвати ідеальним

На жаль, список винятків, якими можна скористатися, щоб перерахувати кошти рідним під час екстрених ситуацій, не покриває усі потреби українців. Його необхідно буде центробанку в майбутньому доопрацьовувати та доповнювати. Водночас, оскільки валютний депозит залишається єдиним способом конвертувати гривні у безготівкову валюту (якщо не рахувати можливість придбати в обмінниках готівкову валюту і покласти на рахунок), центробанку необхідно продовжувати працювати над тим, щоб розширювати список банків, які пропонують цю послугу громадянам.

Також варто розуміти, що і механізм валютного депозиту – це рішення, яке важко назвати ідеальним. Ця конвертаційна операція, звісно, дозволяє зараз трохи стримати попит на готівкову валюту серед громадян та зменшити її дефіцит. Однак необхідно продовжувати роботу над тим, щоб поступово прибирати штучні бар’єри, які заважають повноцінно функціонувати валютному ринку в Україні.

В українців залишається можливість як накопичувати валютні заощадження за допомогою конвертаційних депозитів, так і допомагати родичам за кордоном

При цьому треба бути реалістами: найближчим часом таких рішень ми, скоріше за все, не побачимо, адже центробанк має не так багато золотовалютних резервів, щоб дозволити собі в умовах військового стану припинити контроль за відтоком валютного капіталу з країни.

З початку поточного року золотовалютні запаси країни попри безпрецедентну кредитну та грантову підтримку наших міжнародних друзів та партнерів скоротилися на 12 відсотків до 25,4 млрд доларів. І скорочення може тривати через значні витрати на підтримку національної валюти, фінансування дефіциту зовнішньої торгівлі, а також витрати на оплату зовнішніх та внутрішніх валютних кредитних зобов’язань країни.

В українців залишається можливість як накопичувати валютні заощадження за допомогою конвертаційних депозитів, так і допомагати родичам за кордоном, перераховуючи кошти з валютних українських карток чи на гривневі картки близьких. При цьому на навчання, лікування та деякі інші важливі речі передбачений список винятків під час здійснення розрахункових валютних операцій з гривневих карток. Однак, на жаль, він не покриває усіх нагальних потреб українців, тому над його доповненням та уточненням Нацбанку ще необхідно буде попрацювати.

Богдан Слуцький