Зарплати в Україні вже вийшли на докризовий рівень, але далі не зростатимуть / фото УНІАН

В умовах нового сплеску захворювань зростання реальних заробітних плат уповільниться. Хоча скасування обмеження зарплат у 47 тисяч гривень у державному секторі та підвищення мінімальної зарплати у вересні на 6% можуть надати короткостроковий імпульс.

Читайте такожЗеленський: зарплата в 5-6 тисяч гривень — це не бідність

Про це повідомляє "РБК-Україна" з посиланням на керівника підрозділу макроекономічних досліджень групи ICU Сергія Ніколайчука.

Відео дня

Як зазначив економіст, динаміка зарплат демонструє досить швидкий вихід ринку праці з рецесії, спричиненої коронавірусом. Відновлення доходів засвідчує і високі темпи зростання обсягів роздрібної торгівлі та виробництва споживчих товарів.

Зростання зарплат - дані Держстату

Відповідно до опублікованих даних Держстату зростання номінальних та реальних заробітних плат у липні прискорилося до 7,6% р/р і 5,1% р/р відповідно. У порівнянні з попереднім місяцем з урахуванням сезонності та номінальні, і реальні зарплати зросли на 3,2%.

"Однак послаблення потенціалу зростання продуктивності праці внаслідок соціального дистанціювання та обмеженої трудової мобільності населення стримуватиме можливості компаній підвищувати заробітні плати високими темпами", - вважає Ніколайчук.

Динаміка зростання зарплат

Керівник підрозділу макроекономічних досліджень групи ICU зазначив, що заробітні плати продовжили активно зростати після просідання в березні-квітні та з урахуванням сезонності вже перевищили лютневий рівень на 1,7% (у реальному вимірі ще на 0,5% нижчі).

"У найближчі місяці очікуємо додатковий імпульс від підвищення мінімальної зарплати, але надалі потенціал стрімкого зростання реальних зарплат послабиться", - додав Ніколайчук.

Що цьому передувало

  • За прогнозом НБУ, реальні заробітні плати за 2020 рік загалом знизяться навіть в умовах низької інфляції.
  • За даними Держстату, середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у липні 2020 року склала 11 804 гривні, що на 2,0% більше порівняно червнем (11 579 гривень).