Кандидатуру запропонував Шевченко / фото НБУ

Рада Національного банку України під час засідання 4 вересня призначила заступником глави НБУ Ярослава Матузку.

Як повідомила прес-служба регулятора, відповідну кандидатуру для призначення на цю посаду подав Раді голова НБУ Кирило Шевченко.

Читайте такожУ серпні зарплата голови НБУ зросла до 477 тисяч гривень - декларація

Відео дня

Функціонал

Відзначається, що на посаді заступника голови Нацбанку Матузка відповідатиме за діяльність фінансово-адміністративного та операційного блоку регулятора.

«Підвищення ефективності роботи Національного банку і посилення його команди я вважаю своїм пріоритетним завданням. Я знаю Ярослава Матузку як результативного керівника і висококваліфікованого фахівця з правових питань. Він успішно захищав інтереси держави в справах «ПриватБанку», зокрема, супроводжував справи банку в міжнародних судових інстанціях. Професійні знання та досвід роботи у сфері державного фінансового управління, безумовно, стануть корисним придбанням для центрального банку», - наводяться в повідомленні слова Шевченка.

Він також підкреслив, що залучення Матузки в команду Нацбанку сприятиме модернізації внутрішніх процесів в питаннях фінансового управління, адміністрування та операційної діяльності.

Хто такий Матузка

За даними прес-служби, Матузка до призначення в Національний банк з 2016 року працював в АТ КБ "ПриватБанк", зокрема, з 2018 року - керівником напряму юридичної координації діяльності банку. Крім того, був членом наглядової ради АТ АБ "Укргазбанк" у 2010-2017 роках і членом ревізійної комісії АТ "Ощадбанк" у 2011-2014 роках. Також Матузка має багаторічний досвід роботи на державній службі, почавши свою кар'єру в Міністерстві фінансів України та пройшовши шлях від юриста I категорії до директора юридичного департаменту (2011 - 2016 роки).

Кадрові перестановки в НБУ

  • 1 липня голова НБУ Яків Смолій подав президенту заяву про звільнення за власним бажанням, пояснивши своє рішення тим, що тривалий час на НБУ здійснюється "систематичне політичний тиск".
  • 3 липня Верховна Рада підтримала пропозицію президента звільнити Смолія. Виконувала обов'язки глави Нацбанку до призначення нового керівника перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
  • 16 липня 2020 року Верховна Рада України призначила Кирила Шевченка головою Національного банку України.
  • Рада Національного банку України звільнила Сергія Холода з посади заступника голови Національного банку з 3 серпня 2020 року. Сергій Холод почав роботу на посаді заступника голови Нацбанку 23 липня 2018 року. Він займався розвитком і регулюванням діяльності платіжних і розрахункових систем, управлінням системою грошового обігу.
  • Рада НБУ 7 серпня призначила заступником глави НБУ Олексія Шабана.