Ілюстрація REUTERS

Собівартість однієї тонни товарної вугільної продукції (збагаченого вугілля), що видобувається на державних шахтах, у 1,5 раза перевищує ціну, за якою це вугілля продається на теплові електростанції.

Читайте такожУряд відклав надання шахтам держгарантій за кредитами на 1 мільярд

Про це свідчать дані про виробничі показники державного вугільного сектору за лютий 2018 року, які наводить Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Відео дня

За даними відомства, середня по шахтах собівартість в лютому становила 3124,9 грн за тонну, що в 1,5 раза вище за відпускну ціни (2033,5 грн за тонну).

Згідно зі звітом, середня собівартість товарної вугільної продукції (без урахування держпідприємства «Торецьвугілля», у якого був дуже низький видобуток, відповідно, вкрай висока собівартість) становила 3468 грн за тонну. При цьому, середня ціна вугільної продукції дорівнювала 1932 грн за тонну.

За даними міністерства, в лютому держшахти продали вугільної продукції на суму 480,3 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, висока собівартість видобутку вугілля на державних шахтах є однією з причин складного фінансового стану, накопиченої заборгованості за електроенергію, дефіциту інвестиційних коштів, а також постійних боргів з виплати заробітної плати.

Одне з останніх підвищень відпускної ціни було проведено з 1 листопада 2017 року. Тоді ціна зросла на 10% - до 2425 грн за тонну (без ПДВ і витрат на транспортування).