Власники будинку на Рейтарській відправили до КМДА листа, що забудови вулиці не буде / фото bzh.life

Оксана Гуляєва, власниця будинку на Рейтарській, 8Б, який проголосили "сквот" і зайняли активісти проекту "Речовий доказ", виступила з відеозверненням. За словами Оксани Гуляєвой, звернення є її публічною позицією і відповіддю на численні звинувачення на її адресу від активістів, які контролюють належну їй власність.

Гуляєва повідомила, що частина площ будівлі була передана орендарю кілька років тому за пільговою орендною ставкою для розвитку арт-проектів. Однак орендар здавав площі в суборенду за ціною, що перевищує ціну власника. Спроба власника переглянути ставки оренди і провести ремонт будівлі натрапила на опір і призвела до публічного конфлікту, в ході якого будівля була взята під контроль активістами проекту "Речовий доказ".

Відео дня

"Майже 4 роки тому ми передали частину приміщень будівлі для реалізації соціальних проектів творчого кластера, які нам запропонував власник галереї "Дукат" Леонід Комський. 800 квадратних метрів за ціною 75 гривень за метр - це ціна в 8 разів нижче комерційної. Таким чином ми підтримуємо арт-проекти. Будівля старовинне, останній серйозний ремонт відбувався в 80-і роки. Необхідність ремонту була очевидна давно, але в 2018 році ми зрозуміли, що далі зволікати з роботами не можна. До того ж з'ясувалося, що приміщення, які ми здаємо Леоніду Комська під соціальні арт-проекти, він передає в суборенду іншим орендарям за 150-300 гривень за метр. У червні ми обговорили питання перегляду орендної ставки з метою реставрації фасаду та даху з усіма орендарями, в тому числі з Леонідом Комська. Після цього почався публічний конфлікт, а потім люди, які називають себе захисниками історичного центру міста, просто захопили будинок", - повідомила Гуляєва.

За словами власниці будівлі, в подальшому активісти озвучили на її адресу звинувачення в планах забудови території, де знаходиться будівля. Гуляєва назвала звинувачення голослівними і бездоказовими, вказавши на відсутність проектів забудови та повідомивши про направлення гарантійного листа про збереження будівлі міської влади.

"Ці люди звинувачують мене і мою компанію в намірі знищити будівлю та звести на його місці новобудову. Це досить тяжке обвинувачення не має під собою ніяких підстав. Оскільки ми ніколи не мали намірів зносити будівлю і ніколи не зверталися за будь-якої дозвільної документації з цього приводу. Вважаю, що сам факт відсутності будь-яких проектів забудови та офіційних погоджень є достатнім доказом. Ми підготували гарантійний лист, яке направляємо до Київради, КМДА і Управління охорони культурної спадщини. В якому офіційно повідомляємо, що єдині наміри щодо будинку на Рейтарській, 8Б - ремонт і реставрація. Ми не будемо зносити або добудовувати будинок ні за яких обставин", - зазначила Оксана Гуляєва.

Власниця будинку також спростувала звинувачення активістів в залякуванні орендаря Леоніда Комського і назвала "потреба мати своє приміщення в центрі міста" головною метою "сквоттерів", які, на її думку, не є справжніми активістами-захисниками міста.

"Ті ж люди звинуватили мене в організації кримінального злочину - огидного і безглуздого залякування Леоніда Комського шляхом розливання бензину ТІТУШКИ в його антикварному магазині. Ні я, ні компанія цього не організовували. Вважаємо цей вчинок невіглаством і вандалізмом. І глибоко обурені тим, що люди, які називають себе захисниками історичного центру міста, звинувачують нас у такому злочині. Хочу підкреслити, що не можу вважати людей, які захопили будинок, справжніми активістами-захисниками міста. Захисники історичної спадщини зазвичай обґрунтовують свої протести чимось більш вагомим, ніж їх власна потреба мати своє приміщення в центрі міста", - заявила Гуляєва.

Власниця висловила обурення тим, що причиною захоплення став перегляд ставки оренди і запевнила, що після закінчення терміну договору припинить співпрацю з орендарем Леонідом Комська. Також Гуляєва заявила, що якщо орендар і активісти будуть утримувати будівлю після закінчення дії договору, вона буде змушена вдатися до допомоги поліції і суду.

"Я щиро поважаю як справжніх захисників, так і київське культурне співтовариство. І мені дуже шкода, що величезна кількість таких людей було змушене зануритися в цей конфлікт. Але захоплювати приватну власність і рятувати нашу будівлю від нас тільки тому, що ми припиняємо здавати приміщення в оренду за наднизькою ціною і хочемо відремонтувати будівлю, при всій повазі - дикість і беззаконня. Договір оренди з Леонідом Комська закінчується 31 грудня 2018 року. З урахуванням обставин останніх кількох місяців ми не маємо наміру продовжувати співпрацю з ним. Ні зараз, ні по завершенні ремонтних робіт. Я сподіваюся на те, що галерея і суміжні проекти звільнять приміщення в терміни, зазначені в договорі оренди і дадуть можливість ремонтній бригаді почати відновлювальні роботи. Якщо цього не станеться, нам доведеться звертатися до поліції і судової влади", - повідомила Гуляєва.