Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп має намір ввести в найближчі дні мита на імпорт з Мексики, якщо Мехіко не зробить реальних кроків для того, щоб припинити потік незаконних мігрантів з Центральної Америки в Сполучені Штати.

Читайте такожКитай назвавши "економічним шовінізмом" підвищені міта США

Перший пакет 5-відсоткового мита на всі мексиканські товари набуде чинності 10-го червня, заявляє Трамп. Вони будуть підвищуватися щомісяця на 5 відсотків аж до жовтня і зупиняться на позначці 25 відсотків, пише "Радіо Свобода".

Відео дня

Згідно з позицією Білого дому, закон про надзвичайні повноваження від 1977 року дозволяє президенту в екстрених ситуаціях вдаватися до обмежувальних заходів у зовнішній торгівлі. Адміністрація Трампа характеризує ситуацію, що склалася на кордоні південної Америки, як екстремальну.

"Тарифи будуть скасовані тільки в тому випадку, якщо криза навколо незаконної імміграції розрядиться в результаті ефективних кроків з боку Мексики", - йдеться в заяві президента США.

Спочатку Трамп мав намір переконати Мексику співпрацювати за допомогою закриття американо-мексиканського кордону, але згодом у Білому домі прийшли до висновку, що збільшення ввізних мит є більш дієвим рішенням.

Експорт Мексики в США в 2018 році становив 346 з половиною мільярдів доларів.

Кілька днів тому прикордонники затримали на кордоні з Техасом безпрецедентно велику групу мігрантів, чисельність якої перевищувала тисячу осіб.

Втілення погрози Трампа в життя може ускладнити затвердження Конгресом нових торгових договорів США з Канадою та Мексикою.