Президент України Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав указ "Про заходи з протидії рейдерству", що містить набір інструментів, які будуть впроваджені найближчим часом для належного захисту власників бізнесу та протидії позбавлення їх майнових прав.

Читайте такожГройсман закликав поліцію класти рейдерів "жорстоко, мордою в підлогу"

Про це повідомляє прес-служба президента.

Відео дня

"Питання рейдерства стало одним із найболючіших для бізнесу. За різними оцінками, протягом останніх шести років відбулося понад три тисячі захоплень. Зазвичай це зміна власника за допомогою підробки документів, з допомогою реєстраторів, яких не існує, або "дірок" в реєстрі. Схеми різні, а суть одна. Сьогоднішнє рішення - це реальний крок, щоб покласти цьому край", - цитує прес-служба слова заступника керівника Офісу президента Олексія Гончарука.

Він зазначив, що проблема рейдерства не нова. Досі в ручному режимі здійснювалося відключення недобросовісних реєстраторів, однак рейдерство залишалося. Тому указ, серед іншого, передбачає розробку та ухвалення найближчим часом законопроекту для усунення прогалин в законодавстві, що дозволяють рейдерам знищувати бізнес та відбирати нерухомість.

Зокрема, передбачається внести зміни до програмного забезпечення державних реєстрів, що суттєво зменшить ризики та частоту рейдерства.

Серед ключових технологічних змін - автоматичний моніторинг ризикових транзакцій з подальшим підтвердженням/зупинкою реєстраційних дій, створення бек-офісу, який буде переглядати транзакції з підвищеним ризиком, фото - і відеофіксація учасників транзакцій; введення додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або MobileID) і додаткової авторизації учасників транзакції (наприклад, ЕЦП).

Наголошується, що всі ці зміни допоможуть підприємцям вести бізнес безпечно та мінімізувати ризики рейдерства в Україні.

Як повідомляв УНІАН, у середині липня Зеленський запропонував першому заступнику міністра юстиції Олені Сукмановій заблокувати для комунальних реєстраторів можливість здійснювати операції з власністю, поки не буде наведений порядок у цій сфері.

19 листопада минулого року Міністерство юстиції презентувало "Антирейдерський законопроект-3", який був розроблений спільно з народними депутатами та представниками провідних бізнес-асоціацій. 20 листопада законопроект був поданий у Верховну Раду.

Законопроект пропонує ліквідувати так звані комунальні та державні підприємства, які займалися реєстрацією. Також пропонується ввести жорсткі кваліфікаційні умови для всіх реєстраторів щодо доступу до реєстрів, професії та відключення реєстраторів, якщо вони припускаються технічних помилок під час своєї реєстраційної діяльності.

Також вводиться низка соціальних гарантій під час сплати вартості нотаріальних послуг. Пропонується зробити доступнішими нотаріальні послуги для жителів сільської місцевості.