На "Чорну п'ятницю" по всьому світу пройде хвиля розпродажів / Ілюстрація REUTERS

Вже через кілька днів весь світ накриє черговий бум шопінгу, пов'язаний з традиційним днем розпродажів – «Чорною п'ятницею». Цього року цей день випав на 29 листопада.

Читайте такожДень подяки: як святкують в США та Україні

Відпочатку «Чорна п'ятниця» виникла в США – так близько півстоліття тому почали називати день традиційного американського розпродажу після Дня подяки. Дата "Чорної п'ятниці" і зараз залежить від того, коли це свято відзначається в Америці.

Версії про походження назви дня розходяться – деякі пов'язують його з традиціями бухгалтерського обліку в США (вести облік витрат червоною ручкою, а доходів – чорною). Найпопулярніша версія пов'язана із заворушеннями у Філадельфії в середині шістдесятих, коли розпродажі спровокували купівельний ажіотаж, ставши причиною транспортного колапсу та масових зіткнень.

Маркетологи з усього світу не могли залишатися осторонь від такої вигідної традиції, і з часом «Чорну п'ятницю» почали проводити й в інших країнах, де американський День подяки не відзначається.

Сьогодні вважається, що з «Чорної п'ятниці» починається святковий сезон розпродажів напередодні Нового року та Різдва. Це відмінна можливість вибрати подарунки близьким і почати передсвятковий шопінг.

Українські торгові мережі та рітейлери не відстають від світових трендів і готують на «Чорну п'ятницю» масштабні програми знижок і розпродажів. УНІАН розбирався, чого варта «Чорна п'ятниця» в Україні.

Розетка – чорна п'ятниця

Найбільший український онлайн-рітейлер ROZETKA щорічно готує на «Чорну п'ятницю» великий розпродаж. Вже зараз на сайті «Розетки» запущено лічильник до початку нової акції – розпродаж розпочнеться о 00:00 29 листопада.

Тим, хто скачає мобільний додаток рітейлера і зареєструється, обіцяють надати доступ до розпродажу на годину раніше.

В рамках акції користувачам пропонують отримати premium-статус зі знижкою. Такі покупці отримують право на безкоштовну доставку товарів без обмеження кількості замовлень.

Інтернет-рітейлер запевняє, що вигідні пропозиції знайдуться в кожній категорії товарів – від електроніки, до меблів, парфумерії і навіть дешевих авіаквитків.

Цитрус – чорна п'ятниця

Facebook - Citrus.ua

Велика мережа магазинів електроніки «Цитрус» не бажає відставати від конкурентів у «Чорну п'ятницю». На сайті мережі також запущено лічильник до початку розпродажу і бонус для тих, хто скачає мобільний додаток рітейлера.

У "Цитрусі" заявляють, що цього року знижки будуть поширюватися не тільки на певні моделі, а на цілі категорії техніки:

Телевізори, консолі, геймпади;

  • Пристрої для розумного будинку та клінінгу;
  • Фітнес-гаджети;
  • Іграшки та роботи для дітей;
  • Відео та екшн-камери, аксесуари;
  • Стаціонарна та портативна акустика;
  • Персональний транспорт та аксесуари для нього;
  • Інтимні гаджети для дорослих;
  • Одяг і рюкзаки.

Анонсовані знижки в розмірі від 7 до 70%.

Комфі – чорна п'ятниця

Facebook, COMFY

Ще один великий український рітейлер гаджетів та побутової техніки Comfy, веде на своєму сайті зворотний відлік до початку великого розпродажу. Магазин обіцяє знижки за цілою низкою категорій товарів та вже зараз виставив ряд товарів з привабливими цінниками.

Серед них – ігровий ноутбук ігровий Acer Nitro 5, смарт-годинник Apple Watch Series 5, і доступні бездротові навушники Xiaomi Mi True Wireless.

Фокстрот – чорна п'ятниця

Одна з найстаріших в Україні мереж магазинів електроніки та побутової техніки обіцяє знижки до 70% з 28 листопада до 2 грудня.

На низку товарів знижки діють вже зараз. Серед них – смартфони, телевізори, ноутбуки, холодильники і пральні машини.

Алло – чорна п'ятниця

Великий рітейлер електроніки і гаджетів «Алло» обіцяє покупцям знижки на смартфони, гаджети та аксесуари. Кількість акційного товару, при цьому, буде обмежена.

В «Алло» розпродаж почнеться в ніч з 28 на 29 листопада. Щоб отримати доступ до розпродажу серед перших, «Алло» пропонує покупцям завантажити мобільний додаток або зареєструватися за спеціальною формою на сайті.

Юск – чорна п'ятниця

Міжнародна торгова мережа товарів для дому JYSK також готує на «Чорну п'ятницю» великий розпродаж. Знижки до 70% будуть діяти з 28 листопада по 1 грудня, і торкнуться понад 2 тисяч товарів.

Покупцям пропонують зробити покупку онлайн або безкоштовно зарезервувати її та забрати на касі в магазині.

Нагадаємо, 11 листопада в світі відзначався Всесвітній день шопінгу, який сьогодні протиставляють знаменитої «Чорної п'ятниці».