Президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Мевлют ЧАВУШОГЛУ вважає, що зараз Україна має унікальну можливість для проведення реформ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні на прес-конференції в Києві.

"Проведення демократичних президентських виборів і створення нової правлячої коаліції дає Україні унікальну можливість провести реформи, які терміново потрібні країні", - сказав він.

Відео дня

М. ЧАВУШОГЛУ вважає, що зараз в Україні "не може бути виправдань, щоб не впроваджувати необхідні реформи".

Зокрема, за його словами, згідно зі своїми зобов'язаннями перед ПАРЄ, Україна повинна провести реформи, зокрема, в судовій системі, включаючи прокуратуру, реформувати законодавство про вибори і боротьбу з корупцією.

Президент ПАРЄ також вважає необхідним провести конституційні зміни для того, щоб забезпечити чіткий розподіл між гілками влади.

"Я привітав Президента з його амбітною програмою реформ, і ми зробили огляд тієї допомоги, яку надає Рада Європи в проведенні цих реформ", - сказав М. ЧАВУШОГЛУ.

Він зазначив, що дуже важливо провести ці реформи швидко, проте, не менш важливо, щоб законодавство було якісним і грунтувалося на міжнародно-правових стандартах і знаннях.

"Я закликав владу постійно звертатися по консультації до Венеціанської комісії перед тим, як ухвалювати законопроекти", - сказав він.

На зустрічах з представниками української влади, за словами М. ЧАВУШОГЛУ, він зауважував надзвичайно важливу роль опозиції і закликав представників влади залучати різні політичні сили України до процесу реформ. "У зв'язку з цим я запропонував владі не піддаватися спокусі досягти надзвичайної концентрації влади, і забезпечити довготривалу політичну стабільність на основі політичного плюралізму", - сказав президент ПАРЄ.

Він також сказав, що місцеві вибори 31 жовтня стануть "важливим політичним і демократичним тестом". Він також вітав прискорення впровадження в Україні Європейської хартії регіональних мов і мов національних меншин.

М. ЧАВУШОГЛУ також закликав українську владу впроваджувати рекомендації щодо мов меншин в державному управлінні, освіті та ЗМІ.

Він закликав виконувати президентський указ від 14 травня 2010 року щодо заходів з поліпшення соціально-економічного стану кримських татар і їх участі в політичному, соціальному і культурному житті.

Відповідаючи на питання, чи можуть до України бути застосовані санкції у разі непроведення реформ, президент ПАРЄ сказав: "Ми не прагнемо застосовувати санкції, ми хочемо допомагати і підтримувати впровадження необхідних демократичних реформ".