'Довженко-Центр' потребує реорганізації через фінансову і господарську неефективність – Borg Expert

Рішення про реорганізацію "Довженко-Центру" має на меті не ліквідувати установу, а побороти неефективне управління держмайном та намагання окремих працівників "опанувати фінансові потоки". Про це йдеться в колонці редактора видання Borg Expert Сергія Козлова.

"Довженко-Центр" об’єднує сучасне фільмосховище, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво. Основний вид діяльності – виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм. Втім дохід від основної діяльності установи останні 4 роки мізерний. Центр виживає лише за рахунок державних дотацій та оренди.

"Останні фінансові перевірки довели абсолютну неефективність роботи Центру навіть в сфері свого "основного" – тобто орендного – джерела доходів. Так, виявилось, що Центр автоматично пролонгував договори оренди, укладені ще у 1996, 1999 і 2001 роках. З тими самими цінами за оренду та "незмінною"  балансової вартістю", – йдеться в колонці.

Відео дня

Якби керівництво установи вчасно провело експертну оцінку майна, могло б заробити у 2015-2019 роках додаткові 94,5 млн грн. Однак замість цього установа запитувала все більше дотацій із держбюджету, з яких до 60% витрачає на утримання штату та сплату податків.

"А якщо раптом щось і залишалось, то щоб списати "під нуль" усі надходження, використовувались звичні для вправних бухгалтерів інструменти – амортизація, списання матеріальних цінностей та заборгованостей тощо. Як би не було прикро це визнавати, але видається, що у фінансовій звітності Центру Довженка присутня суцільна маніпуляція та підміна понять", – пише Сергій Козлов.

При цьому наразі невідомо, що конкретно персонал Центру робить для збереження фільмофоду, в якому він стані і скільки коштує його оцифровка, щоб зберігати його в "хмарі".

Держагентство з питань кіно намагається виправити ситуацію, реорганізувавши Центр Довженко у три окремі юрособи, в яких будуть збережені робочі місця для кваліфікованих фахівців.

На думку Сергія Козлова, заяви керівництва Центру про намір знищити установи є маніпулятивними. "Насправді обурення має викликати настільки неефективне управління державним майном, яке було весь час в Центрі Довженка та намагання "опанувати фінансові потоки. А збереження кінофонду чи створення української анімації можливе (й буде забезпечене) й без існування Центру у його нинішньому вигляді", – пише журналіст.