Ілюстрація REUTERS

Європейська сталеливарна асоціація (EUROFER) виступила за посилення санкцій проти експорту російської металопродукції та залізорудної сировини до Євросоюзу. Про це повідомив генеральний директор EUROFER Аксель Еггерт під час панельної дискусії щодо майбутнього України та внеску Італії у відбудову країни, що пройшла у Мілані. Дискусія відбулася на благодійному вечорі на підтримку постраждалих на війні українців, який організувала гуманітарна ініціатива Групи Метінвест "Рятуємо життя".

"Я обговорював санкції проти експорту російської сталі та сировини до ЄС з українським бізнесом і з Метінвестом зокрема. Мова йде про 40 сировинних матеріалів, що надходять з Росії та України до металургійної промисловості ЄС. Ми маємо допомогти. Це дуже важливо - допомогти Україні вийти з цієї жахливої ситуації, а в Європі знову запанував мир", – сказав Еггерт. 

За словами Еггерта, санкції, які спочатку стосувалися експорту понад 5 млн тонн російської металопродукції, а потім напівфабрикатів та залізорудної сировини, впливають і на роботу компаній-членів асоціації, яким у цих складних умовах потрібно знайти ресурси для виробництва. 

Відео дня

"Це нелегке завдання, але його треба виконати. Нам потрібно перекрити грошові потоки до Росії. Тільки це може рано чи пізно закінчити війну", – додав гендиректор EUROFER.

Своєю чергою генеральна директорка Acciaierie d’Italia (ADI) в Таранто, спільного підприємства металургійної компанії ArcelorMittal в Італії, Лючія Морселлі, зазначила: Європа втратила близько 20 млн тонн сталі з України. Українську продукцію в ЄС замінив імпорт з Азії, зокрема Індії, Кореї та Японії. 

"Це було великою шкодою для Європи – відкриття ринку для сталі з азійських країн, які мають іншу структуру витрат, інший екологічний підхід, іншу вартість робочої сили, особливо вартість енергоносіїв. Тож для Європи це стало справжнім потрясінням", – додала вона.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко заявив, що за рахунок заміщення російських постачальників на європейському ринку, Україна може наростити експорт продукції ГМК на $74 млн щомісяця - з урахуванням тих обсягів залізної руди та чавуну, які постачалися російськими компаніями на ринок ЄС минулого року, та виробничих потужностей, які залишились на підконтрольній Україні території. Проте для цього необхідно розблокувати морські порти, а також збільшити пропускну здатність залізничних переходів. 

Своєю чергою міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що вся без винятку російська металургійна продукція має опинитися під санкціями, а українським металургам слід надати доступ до американського та європейського ринку.