"Фармак" запустив будівництво інноваційного центру в Києві

Українська фармацевтична компанія "Фармак" приступила до будівництва інноваційного комплексу, де будуть проводитися розробки нових лікарських препаратів.

У компанії відзначили, що комплекс будується зі стратегічною метою вдосконалити роботу, надати зручні офісні приміщення для персоналу, але, головне - розширити свій R&D (від англ. Research and Development), науково-дослідний комплекс для розробки та випробування ліків завтрашнього дня.

Новий центр обійдеться "Фармак" в близько 30 мільйонів євро і буде відкритий в 2023 році, а всього за останні 10 років в наукові дослідження і розробки компанія інвестувала понад 100 мільйонів доларів.

Відео дня

За словами виконавчого директора компанії Володимира Костюка, рішення про будівництво було прийнято ще кілька років тому, так як компанія розширює географію присутності (продукція "Фармак" представлена більш ніж в 30 країнах) з портфелем лікарських препаратів, і ресурсів існуючого R&D вже не вистачає.

У новому центрі будуть зосереджені аналітичні лабораторії з сотнею рідинних і газових хроматографів і рядом ультрасучасних приладів, призначених для розробки і тестування лікарських засобів, а також технологічна лабораторія зі складним обладнанням для розробки готових лікарських препаратів з різними способами їх доставки в організм людини і впровадження протоколів персоналізованої медицини XXI століття.

За лабораторними дослідженнями в новому комплексі "Фармак" можна буде спостерігати Наживо

Крім цього, в комплексі будуть автоматизовані процеси: від отримання сировини, матеріалів і стандартних зразків АФІ (активних фармацевтичних інгредієнтів), домішок, до збору і зберігання результатів аналітичного контролю на всіх етапах фармацевтичної розробки.

У новому R&D центрі планується продовжити роботу в трьох основних напрямках: готові лікарські форми, власні активні фармацевтичні інгредієнти (АФІ), а також інноваційний напрямок, в якому "Фармак" працює з 2015 року – біотехнологічні АФІ. Всі процеси будуть оцифровані і відповідатимуть сучасним регуляторним вимогам.

На базі нового комплексу обладнають спеціальну локацію, де молоді фахівці, які не є співробітниками компанії, зможуть займатися науковою діяльністю і створювати прототипи ліків. Аналоги таких закладів поширені за кордоном, і "Фармак" хоче подібний досвід впровадити в Україні.

Згідно з планом, з центрального коридору в будівлі через скло можна буде спостерігати за лабораторними дослідженнями наживо, так що відвідувачі зможуть стати на крок ближче до світу розробок.