Запуск супутника має відбутися з пускового майданчика компанії SpaceX / фото УНІАН, Володимир Гонтар

Державне підприємство "Конструкторське бюро "Південне" уклало контракт з європейською компанією ISILAUNCH на виведення на орбіту космічного апарату "Січ-2-30".

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Читайте такожУкраїна планує запустити в космос сім супутників

Відео дня

"Запуск супутника має відбутися з пускового майданчика компанії SpaceX (США) за допомогою ракетоносія Falcon-9. Саме ISILAUNCH має відповідну угоду з цією американською компанією, якою уповноважена на продаж послуг з виведення супутнього корисного навантаження на даному ракетоносії та надання відповідних інжинірингових послуг і матеріальної частини", - написав він.

За словами Уруського, на сьогодні вже здійснено авансовий платіж, а запуск космічного апарату планується здійснити в грудні цього року (резерв - січень 2022 року).

"Втім, сподіваюся, що це відбудеться саме в рік 30-річчя Незалежності України та завдання президента України Володимира Зеленського буде виконане", - додав він.

Також Уруський повідомив, що зараз КБ "Південне" спільно з Національним центром управління і випробувань космічних засобів здійснює всі необхідні роботи з підготовки до запуску апарату "Січ-2-30" і підготовки наземного сегмента.

"Запуск і подальше використання даного супутника дозволять вирішувати багато актуальних завдань соціально-економічного, екологічного, інформаційного, наукового та освітнього характеру, а також забезпечити реалізацію інтересів держави у сфері національної безпеки та оборони. Виведення "Січ-2-30" є першим кроком на шляху виконання реалізації планів, визначених, зокрема, проектом загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки, яка передбачає створення вітчизняного космічноог угруповання щонайменше семи супутників", - повідомив віце-прем'єр.

Супутник "Січ-2-30": що необхідно знати

Президент України Володимир Зеленський доручив цього року вивести на навколоземну орбіту супутник "Січ-2-30".

У квітні Кабінет міністрів погодив фінансування робіт зі створення і запуску даного супутника, роботи зі створення якого були розпочаті у 2013 році, а у 2015 році було прийнято рішення, що його своїм коштом добудує конструкторське бюро "Південне" (вартість робіт оцінена в 98 млн грн).

Державне космічне агентство України в рамках реалізації нової космічної програми на 2021-2025 роки планує запустити в космос сім супутників.

Довідка УНІАН. Супутник "Січ-2-30" є модифікацією супутника "Січ-2", запущеного у 2011 році. Супутник "Січ-2-30" розробляється в рамках загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України та призначений для отримання цифрових зображень поверхні Землі у видимому і ближньому інфрачервоному діапазонах довжин електромагнітних хвиль, а також для моніторингу параметрів іоносфери Землі.