На "Великому будівництві" мостів у Запоріжжі відбулась історична подія: острів Хортицю поєднали з лівим берегом міста. Рух з лівого на правий берег Запоріжжя відкриють вже цього року, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"2 роки тому у ці дні я вперше відвідав будівництво мостів разом із президентом Зеленським. На той момент завдання добудувати мости у Запоріжжі для більшості українців здавалось жартом. Зараз ми доводимо, що Україна здатна реалізовувати амбітні цілі", - каже Кубраков.

Роботи на найвідомішому довгобуді Незалежності ведуться цілодобово і без вихідних. Завдяки цьому на верховій гілці вантового мосту влаштували останню секцію прогонової будови. Далі добудують пілон, зварять всі сегменти, змонтують ванти і опустять балки жорсткості в проєктне положення. 

Відео дня

"Після цього мостовики розпочнуть влаштування гідроізоляції та дорожнього покриття - і готуватимуть міст до відкриття руху. Тобто вже у 2021 році українці зможуть проїхати з Лівого на Правий берег Дніпра у Запоріжжі новою сучасною автомагістраллю. І ми нарешті зробимо важливий крок у подоланні проблеми із заторами у місті", - каже Кубраков.

Паралельно йдуть роботи на другому, балковому мості, від Хортиці до правого берега. Тут завершили всі етапи насування прогонової будови, загальна вага якої 3 400 тонн. 

Нагадаємо, роботи на Запорізьких мостах відновили у 2020 році завдяки програмі президента Володимира Зеленського "Велике будівництво". Конструкція мостів включає автомобільну магістраль протяжністю понад 9 км, 6 транспортних розв’язок і 26 штучних споруд – включно з двома позакласними мостами.

Як повідомляв координатор "Великого будівництва", заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, Запорізькі мости є флагманським проєктом інфраструктурної програми президента Володимира Зеленського. Крім того, лише цього року відремонтують і побудують 150 мостів.