фото mil.gov.ua

У процедурі закупівель безпілотних систем Агенцією оборонних закупівель (АОЗ) багато проблем, 80% з яких за бажання можна вирішити на рівні самої Агенції, Міноборони та Генштабу. Про це в ефірі Еспресо заявив Максим Музика, експерт з оборонних технологій, колишній позаштатний радник голови АОЗ Марини Безрукової.

Говорячи про проблеми у закупівлях, Музика назвав першочерговими брак прогнозованості і системності. За його словами, саме ці зміни виробники БПЛА лобіюють перед керманичами відповідних структур.

"Дрон — це безпілотна авіаційна система. І головне тут — "система". Системність закупівель, системність застосування мають бути присутні. Зараз в нас до системності прагнуть новостворені сили безпілотних систем, але їм ще треба попрацювати, бо зараз відверто різнобій щодо системного бачення саме в закупівлях. До цього є великі питання", — сказав експерт.

Відео дня

Він повідомив, що затверджений у грудні 2023 року тимчасовий порядок визначення потреб у БПЛА, яким керується у закупівлях АОЗ, потребує змін: "Коли юристи його читають, вони хапаються за голову, бо він написаний некоректно, це неробочий варіант. Так само є багато процедур, які ускладнюють і затримують процедури контрактування". 

"Кожний тиждень, кожний місяць затримки контрактування — це тиждень або місяць, коли дронів не буде на фронті. Це потрібно пришвидшувати і робити це в середині Міноборони, в середині Агенції, Генштабі. Є люди, які це розуміють. І я сподіваюсь, що вони це зроблять", – сказав Музика.

Він додав, що у 2023 році кількість грошей на дрони вітчизняного виробництва переважала виробничі спроможності. За рік ситуація докорінно змінилась: виробничі потужності збільшились у 3-4 рази, а грошей натомість відчутно більше не стало. Тому вироби умовно поділені на пріоритетні і непріоритетні – до перших належать FPV-дрони і далекобійні дрони.

Нагадаємо, нещодавно з АОЗ звільнили колишнього регіонала "антимайданівця" Дмитра Волошенкова, він також представляв Україну в НАТО за дорученням керівниці Агенції Марини Безрукової. 

​​Скандал навколо Волошенкова не перший для АОЗ. Як раніше повідомляли ЗМІ, тільки за останні тижні стало відомо, що в Агенції досі працює фігурант антикорупційних розслідувань Володимир Пікузо, а також працевлаштувалась так звана "тендерна королева" Укрзалізниці Таїсія Олійник.