Вікторія Гриб / фото facebook.com/viktoria.grib.public

Дискусія у ЗМІ щодо ризиків монополізації сфери послуг із працевлаштування українців у Польщі потребує залучення МЗС України, враховуючи проактивну позицію відомства із захисту прав трудових мігрантів.

Таку думку висловила позафракційний народний депутат Вікторія Гриб, коментуючи своє звернення до міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, повідомили у прес-службі нардепа.

"30 червня я звернулася до пана міністра із проханням взяти під особистий контроль вирішення цього питання. Ситуація торкається інтересів мільйонів українців та членів їх родин. Якщо існують навіть мінімальні ризики погіршення умов працевлаштування наших співгромадян у Польщі, то краще вжити запобіжні заходи, ніж чекати на виникнення серйозних проблем. Такий підхід мають застосовувати стратегічні партнери", - наголосила народний депутат. 

Відео дня

У звернені наводяться дані польских ЗМІ щодо можливого конфлікту інтересів у переможця тендера на оформлення віз для українців.

"Фактично, мова йде про надання особливого монопольного становища окремій польській компанії та її дочірній фірмі в Україні у питанні працевлаштування громадян України у Республіки Польща, а також надання виключного одноосібного доступу до бази особистих даних всіх українських трудових мігрантів", - акцентує увагу Вікторія Гриб.

На її думку, таке монопольне становище окремо визначеної компанії може сприяти зловживанням та суттєвому погіршенню гарантованих умов праці у Польщі для громадян України.

Народний депутат звернулася до глави МЗС із проханням провести зустріч із представниками польської сторони та звернути їх увагу на ситуацію, а також запросити у посольства Республіки Польща офіційний коментар з цього приводу.

Вікторія Гриб також просить "окремо додатково наголосити польським колегам на необхідності забезпечення обраною компанією з оформлення віз високого рівня сервісу в питанні працевлаштування наших громадян України у Республіці Польща, гарантування трудовим мігрантам рівних та гідних умов праці за кордоном, а також належного рівня захисту їх особистих персональних даних, які будуть передані візовому оператору для працевлаштування".

Посольство Польщі 11 червня оголосило переможця тендеру з надання послуг з оформлення польських віз на наступні 3 роки початковою вартістю до 38 млн євро. Серед переможців виявилися компанії із працевлаштування. Останні понад 10 років дозволи на в'їзд у Польщу оформляла компанія, що спеціалізується суто на візових питаннях.