Ілюстрація REUTERS

Представників малого та середнього бізнесу України запросили протестувати безкоштовний програмний РРО (реєстратор розрахункових операцій) від податкової.

Про це повідомляється на сайті міністерства фінансів.

Читайте такожПонад 150 тисяч ФОПів отримують допомогу з безробіття

Відео дня

Додаток доступний на сайті Державної податкової служби для Windows і Android. Щоб зареєструвати програмний РРО, потрібно подати на сайті податкової заяву про це.

Тестувати додаток можна в електронному кабінеті платника податків до 31 липня. Вітаються пропозиції щодо його вдосконалення.

Що зміниться

"Введення програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та створення рівних умов ведення підприємницької діяльності. Програмне забезпечення РРО в смартфоні" стане зручним і необтяжливим функціоналом для сумлінних платників податків", - йдеться на сайті Мінфіну.

Коли введуть

Використання РРО для деяких видів діяльності стає обов'язковим для ФОП 2-4 групи з 1 січня 2021 року. Відповідний закон був прийнятий у вересні 2019 року, а на початку липня Мінфін завершив держреєстрацію своїх указів.

ФОП: які корективи вніс карантин

У квітні Кабінет міністрів дозволив фізособам-підприємцям (ФОП) під час карантину не вести книгу обліку доходів/витрат, якщо її ведення повинне мало початися після встановлення карантину. При цьому, протягом трьох місяців з дня припинення карантину ФОПи повинні будуть подати в органи контролю заповнену книгу, що включає доходи/витрати, здійснені протягом карантину.

Міністерство цифрової трансформації планує запустити у додатку Дія електронний ідентифікаційний номер платника податків. Цей код тепер називається "реєстраційним номером облікової картки платника податків".

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування "щодо усунення дискримінації по колу платників", який Верховна Рада ухвалила 13 травня.

Законом передбачено звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб - підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, з 1 січня 2021 року.

Крім того, скасовується обов'язок ФОП (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства платити мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, в яких не було отримано дохід (прибуток).