За закон у другому читанні проголосували 237 народних / фото УНІАН Володимир Гонтар

Верховна Рада ухвалила закон, спрямований на введення електронного декларування для міжнародних поштових та експрес-відправлень.

Як передає кореспондент УНІАН, законопроект передбачає розширити перелік товарів, які заборонено пересилати в міжнародних поштових та експрес-відправленнях, шляхом включення до такого переліку алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів.

За прийняття законопроекту "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, які переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування" (№4279) у другому читанні проголосували 237 народних депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує запровадити електронне декларування для міжнародних та експрес-відправлень шляхом подання операторами поштового зв'язку та експрес-перевізниками відповідних реєстрів - тимчасових та додаткових.

Читайте такожВ Україні можуть знизити податок на посилки з-за кордону: вище якої суми доведеться платити

Крім того, пропонується визначити відомості, які вносяться до таких реєстрів, встановити процедуру та строки їх надання митному органу та закріпити виключно письмову форму декларування товарів, що переміщуються у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, сприятиме автоматизації процесів здійснення їх митного контролю та митного оформлення, а також веденню об'єктивного обліку та формуванню достовірної статистики таких товарів.

Податок на посилки:

  • У грудні 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році", згідно з яким одна людина зможе отримати всього три міжнародні посилки на місяць.
  • При цьому сумарна вартість товарів у кожній з них не повинна була перевищувати 150 євро. А починаючи з четвертої, такі відправлення обкладалися ПДВ, митом та акцизом. Дане обмеження мало запрацювати з 1 січня 2019 року.
  • Державна фіскальна служба визнала, що не зможе реалізувати норми цього закону через відсутність розуміння впровадження механізму відстеження посилок.
  • У вересні 2018 року "Укрпошта" значно підвищила тарифи на доставку листів та посилок.
  • У листопаді 2018 року Верховна Рада України разом з держбюджетом на 2019 рік прийняла закон, яким, зокрема, був знижено поріг безмитного ввезення інтернет-покупок для фізосіб-одержувачів.
  • 23 листопада 2018 року Верховна Рада скасувала норму про "три посилки", згідно з якою одна людина зможе отримати лише три міжнародні посилки на місяць, тому що поштові оператори виявилися не готові до адміністрування такого механізму.
  • 2 січня 2019 року в Україні змінився податок на посилки з-за кордону.
  • З 1 липня 2019 року в Україні набули чинності зміни до Податкового кодексу, згідно з якими поріг на безмитні пересилання товарів фізичним особам у міжнародних поштових та експрес-відправленнях знизився до 100 євро зі 150 євро.
  • 27 січня 2021 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект, який спрямований на зниження податку на посилки з-за кордону шляхом збільшення безподаткового ліміту з 100 до 150 євро.