Фото ua.depositphotos.com

Розблокування українських портів для експорту зерна створило чудовий прецедент для того, щоб продовжувати роботу у цьому напрямку, і добитися відкриття морських шляхів для наших ключових товарів - металу та хімії. Про це заявив керівник Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Андрій Забловський. 

"Я впевнений, що прецедент з розблокуванням наших портів для експорту зерна - чудовий для того, щоб продовжувати роботу у цьому напрямку і досягти завдання-максимуму - розблокувати експорт всієї продукції, яка наразі просто чекає у портах", - підкреслив експерт. 

Він зауважив: зерно має більше міжнародне значення, зважаючи на ситуацію з голодом, яка склалася у світі. Проте притік валюти в Україну традиційно забезпечували декілька галузей, у тому числі ГМК. 

Відео дня

"Зерно має більше міжнародне значення з огляду на питання продовольчої безпеки. Проте для України важливим є питання експорту всіх ключових вантажів, у тому числі металу, шлях якого традиційно до війни забезпечувався морем", - резюмував Забловський. 

Як відомо, Україна разом з міжнародними партнерами у Стамбулі розробила план розблокування трьох портів на Чорному морі - Одеський, "Південний" та Чорноморський, які у 2021 році обробляли 70% товарообігу України. Це дасть змогу Україні експортувати понад 20 млн тонн зерна минулорічного урожаю. 

Раніше економісти зазначали: важливість галузей ГМК та АПК для України дуже висока, адже в сукупності вони займають в українській економіці частку в 35%. При цьому їхня частка в експорті становить близько 70%. Таким чином, розблокування портів для експорту українського металу дозволить Україні отримувати близько 1 млрд доларів валютних надходжень щомісяця.