false

Бізнес-парк високих технологій "Екополіс ХТЗ", який розвиває відомий український бізнесмен Олександр Ярославський, розпочав розробку програми для освітнього кластера проекту.

В "Екополіс ХТЗ", де створюються індустріальний і технопарк, а також R&D-екосистема, буде реалізована модель якісної підготовки майбутніх фахівців світового рівня на основі концепції "lifelong learning". Така програма безперервної освіти передбачає формування системи, що включає всі етапи освіти - від садка до вишу і подальшого розвитку фахівців на основі нових вимог і викликів до їх кваліфікації і навичкам.

"Індустрія 4.0 актуалізує проблематику підготовки інженерної еліти. Без серйозного підвищення якості підготовки інженерних кадрів неможливо освоєння і впровадження новітніх технологій. Бізнес-парк "Екополіс ХТЗ" поряд з індустріальним, формує потужний освітній кластер. Враховуючи ситуацію, в якій опинився світ, ми вибрали модель lifelong learning. Наша програма безперервної освіти включає весь ланцюжок суб'єктів "Дитячий садок - школа - коледж - ВНЗ". Зараз експертна група працює над тим, як повернути інженерній освіті випереджаючий характер і компетенції soft skills", - розповів про розвиток освітньої екосистеми в "Екополіс ХТЗ" директор керуючої компанії бізнес-парку Віталій Баранніков.

Відео дня

Формування програми розвитку освітнього кластера бізнес-парку високих технологій Ярославського здійснюється в рамках стратегічного партнерства з провідними ВНЗ Харкова. До експертної групи увійдуть представники провідних технологічних вузів, місцевого самоврядування, DCH, та профільних професійних кластерів регіону. До розвитку освітнього кластера "Екополіс ХТЗ" планується залучення державних, приватних та громадських освітніх закладів, які забезпечать організаційну та змістовну єдність усіх етапів освіти.

Проект програми lifelong learning реалізується в рамках загальної політики КСВ групи DCH Олександра Ярославського, яка сфокусована, зокрема, на підтримці вишів. Особисто Олександр Ярославський широко відомий як найбільший меценат у цій сфері. За внесок у розвиток Харкова та його вишів, президент групи DCH рішенням вчених рад удостоєний двох титулів Doctor Honoris Causa (почесний доктор) Харківського національного університету міського господарства ім. Бекетова та Харківського національного університету імені Каразіна.  

Як відомо, на основі "Екополісу ХТЗ" Олександра Ярославського за дорученням президента України Володимира Зеленського створюють українську Кремнієву долину. Проект реалізується як один з пріоритетів Стратегії розвитку Харкова до 2030 року. Про готовність стати резидентами "Екополіса ХТЗ" заявили світові технологічні гіганти ZTE і Huawei, а також глобальні IT-лідери Dell і Hewlett Packard. Тут розмістить свій хаб"Укрпошта". Міжнародні інвестори, в числі яких Натаніель Ротшильд, Джек МА, Європейський банк реконструкції та розвитку, Європейський інвестиційний банк, виявляють інтерес до "Екополісу ХТЗ" і висловили готовність співфінансувати його створення і розвиток. Інвестиційна ємність проекту досягає $1 млрд, його реалізація дасть Харкову більше 10 тис.сучасних робочих місць.