В останній тиждень серпня, за даними турецьких медіа, у Туреччині чекають на зустріч президента Реджепа Таїпа Ердогана з Володимиром Путіним. Ердоган вже заявив, що прагне відновити та розширити масштаби "зернової угоди", з якої РФ вийшла у липні. Але, пояснюючи такі свої дії, в Росії використали ряд маніпуляцій та відвертих фейків.

Простеживши, як змінювалась риторика російської пропаганди навколо виходу РФ з "зернової угоди" та подій, які це супроводжували, можна виокремити кілька наративів.

Наприклад, російську аудиторію переконували, що Кремль чинить правильно, морально й корисно для Росії, просуваючи такі меседжі:

Відео дня

Вихід з "зернової угоди" є легітимним. Пропагандисти всіляко виправдовували вихід Росії з угоди, називаючи такі причини:

  • Захід не задовольнив вимог Росії щодо послаблення обмежень на експорт російських сільгосппродуктів і добрив (це не відповідало дійсності);
  • Україна використовувала "зернові коридори" для перевезення військової техніки та ударів по Керченському мосту;
  • під виглядом зерна кораблі везли зброю і наркотики.

Припинення зернової угоди зміцнить Росію. Російські "воєнкори" вітали новину про вихід Росії з угоди, який потягнув за собою зростання ціни, і припускали, що Росія може укласти окремі угоди з Туреччиною без України щодо зернового хабу для поставок в Африку.

Якщо дослухатись до пропагандистів, лише Росія підтримує Африку, поки країни Заходу заважають постачанню туди російського зерна та добрив. Мовляв, за рік у рамках "зернової угоди" понад 70% товарів надійшли до розвинених країн, а ті, що розвиваються, отримали лише 3%. Натомість у найближчі місяці Росія безоплатно поставить країнам Африки по 25-50 тис. тонн зерна, ще й забезпечивши безкоштовну доставку.

Однак насправді, як зазначає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, у структурі споживання найбільш потребуючих країн Африки частка українського збіжжя доходить до 20%. У ці країни вирушає 28% усього відвантаженого в рамках "зернової угоди" зерна, що становить 12% від усього відвантаженого з України збіжжя. А безкоштовні 25-50 тонн від Росії - крапля у морі африканських потреб.

І це - не перша теза про те, як багата Європа наживається на бідній Африці. Меседж, що збіжжя із "зернової угоди" не потрапляє у бідні країни Африки, окремі російські "Телеграм"-канали просували ще на початку липня.Вони звернули увагу на статтю про голод в Ефіопії у виданні The South Africa. В ній йдеться, що USAID і ООН раптово припинили постачати гуманітарку, пояснюючи тим, що бідні люди її не отримують, а продукти продають на місцевих ринках. Автор матеріалу робив висновок, що ефіопці голодують через саботаж західними країнами умов "зернової угоди". Чи треба говорити, що це також була маніпуляція?

Без Росії "зернова угода" неможлива. Цю тезу російські пропагандисти підсилювали заявами про те, що Росія може обстрілювати кораблі у морі. Мовляв, якщо вона щодня атакуватиме порти Одещини, це ставить хрест на зерновому коридорі, бо ніхто не захоче ризикувати. Адже Туреччина навряд готова супроводжувати транспортні судна без гарантій безпеки, порти України після російських атак не зможуть приймати та відвантажувати зерно, а міжнародні страхові компанії - страхувати судна у цій зоні.

Натомість псевдоукраїнські канали додавали, що Україна залишиться без портової інфраструктури, якщо зернову угоду не відновлять протягом місяця на російських умовах. Однак навіть суто російські автори визнавали нереальність висунутих Росією п’яти умов для продовження угоди та доходили висновку, що передумов до цього немає.

"Зернова угода" більше не захищає українські порти. Російська пропаганда переконувала, що після виходу Росії з "зернової угоди" порти Одеси та Миколаєва більше не є цивільними об’єктами. Тож удари триватимуть, якщо Україна спробує продовжити угоду в односторонньому порядку. Деякі "воєнкори" подавали це як "перемогу" Росії над проксі США та НАТО. Мовляв, портові об'єкти Одеси під прикриттям угоди насичували озброєнням та продукцією подвійного призначення.

...навіть суто російські автори визнавали нереальність висунутих Росією п’яти умов для продовження угоди

Псевдоукраїнські канали, тим часом, повідомляли, що не лише російські війська, а й ЗСУ вже давно порушують правила війни та використовують школи, дитсадки та адмінбудівлі для розміщення солдатів, а в підвалах зберігають боєприпаси. Тому Україна, користуючись імунітетом Одеського порту в рамках "зернової угоди", нібито переховувала там військову техніку.

Обстріли Одеси - помста за "невдалу" атаку на Керченський міст. Цю тезу просували "Телеграм"-канали, орієнтовані як на російську, так і на українську аудиторію. "Воєнкори" виправдовували атаку на Одесу тим, що ЗСУ здійснили на Керченському мосту "теракт". Загинули цивільні, отже, Росія була змушена до "ударів відплати".

До речі, той самий прийом використовувався й після першого обстрілу цього мосту торік восени, переконуючи, що подальші атаки на українську енергосистему - це "отвєтка". Однак ця ідея не витримує критики: щоб напасти на Україну й вбити тисячі цивільних, Росія привід не шукала.

Крім того, зараз псевдоукраїнські канали писали, що Зеленський мав би розуміти можливі наслідки, коли санкціонував "теракт" на Кримському мосту. Можна припустити, що так пропаганда намагається налаштувати українську аудиторію проти керівництва держави.

Протекціонізм держав ЄС - ніж у спину Україні. Псевдоукраїнські канали взагалі багато використовували тему "зернової угоди", аби посіяти недовіру до західних партнерів України та переконати, що Захід втомився від України. Пропагандисти подавали наміри Польщі, Словаччини, Болгарії та Румунії продовжити заборону на імпорт української агропродукції як "ніж у спину" Україні від партнерів.

Аналіз наративів, які просуває пропаганда, показує, що Росія відверто шантажує Захід зерновою кризою, насамперед в Африці, майже не приховуючи це у своїй риториці. Водночас через канали, орієнтовані на українців, Росія прагне посіяти недовіру як до влади, так і до західних партнерів. Дивлячись на дії і заяви Росії, можемо зробити висновок, що Росія намагається спровокувати голод в Африці (який, можливо, потягне за собою нову міграційну кризу в Європі). Водночас відповідальність за це вона намагається перекласти на Україну. Обстріли українських портів і інфраструктури також виглядають частиною цього плану. 

Цей матеріал підготовлено в рамках інформаційно-просвітницької кампанії з дезінформації, яка реалізується УНІАН та БО Смарт Ангел у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції програми і не обов'язково відображає позицію ЄС.

Ольга Юркова, співзасновниця порталу StopFake, медіаекспертка, фактчекерка